Kaynak camı ND filtre ile çekilen fotoğrafı düzenleme

Ocak ayında bir yazı paylaşmıştım. "Kaynak Camından ND Filtre ile Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımda onca para vermeden evde kendi ND filtrenizi yapabileceğinizi anlatmıştım. O yazıyı okuyanlar ve bu yöntemi deneyenlerin de bildiği gibi kaynak gözlüğü camı ile çektiğiniz fotoğrafların rengi yeşil oluyor. Yeşil görünen bu fotoğrafların normal görünebilmesi için de fotoğraf düzenleme programı kullanılması gerekiyor. Fotoğraf işleme de diyebiliriz aslında. Yazımın başında bahsettiğim paylaşımımın sonunda talep eden olursa yeşil görünen bu fotoğrafların düzenlenmesi ile ilgili tecrübelerimi paylaşarak yardımcı olmaya çalışacağımı belirtmiştim. "ND Filter - Neutral Density Filtre Nedir ve Nasıl Kullanılır?" başlıklı başka bir yazıma gelen bir yorum üzerine bu konuda bildiklerimi en pratik ve güzel bir şekilde aktarmaya karar verdim. Naçizane aktarmaya ve görseller kullanarak daha anlaşılır kılmaya çalışacağım. İsterseniz artık bir an önce başlayalım.

$ads={1}

Fotoğraf düzenleme ve işlenme aşamaları

Benim fotoğraf düzenleme ve işleme için kullandığım program Photoshop CS3 Türkçe versiyondur. Öncelikle yeşil olan fotoğrafımızı photoshopta açıyoruz.

Kaynak Camı ND Filtre - Yeşil Fotoğraf

Fotoğrafımızı açtıktan sonra fotoğrafımızın kısmen normal görünümüne kavuşturma adına ilk adımı atıyoruz. Bunun için de üst menüden Görüntü - Ayarlamalar -  Otomatik Renk adımlarını takip ediyoruz. Bunu aynı zamanda Shift + Ctrl + B kısa yolu ile de yapabilirsiniz. Fotoğrafımızın yeni hali aşağıdaki gibi oldu.

Fotoğraf Düzenleme - Otomatik Renk

Otomatik renk ayarından sonra fotoğrafta halen yeşil bir ton bulunabiliyor. Bunun için de biraz ince işçilik yapacağız. Yine üst menüden Görüntü - Ayarlamalar -  Eğriler adımlarını takip ediyoruz. Bunu aynı zamanda Ctrl + M kısa yolu ile de yapabilirsiniz. Histogramı da görebildiğiniz bu araç sayesinde RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) renklere ayrı ayrı hakim olabiliyorsunuz. Şu anda fotoğrafımız üzerinde yapmakta olduğumuz ince ayarlamalar profesyonellerin kullandığı işlemler olmasına rağmen zor uygulamalar değildir. Üzerine biraz düşüdüğünde ve pratik yapıldığında fotoğraflarınızın çok daha iyi görünüme kavuşmasını sağlar. 

Histogramın sol kısmı gölgeli alanları, orta kısmı orta tonları sağ kısmı ise fotoğraftaki aydınlık bölgeleri temsil eder. (Histogram konusu başlı başına bir konu olduğu için bu yazı için gerekli olduğu kadar bilgi vermek durumunda kaldım)

Eğriler aracının en üst kısmında bulunan Kanal menüsünden sırasıyla Yeşil, Kırmızı, ve Mavi seçeneklerini seçeceğiz ve her birinde de işlemler yaptıktan sonra Tamam butonuna basacağız. Aşağıda arka arkaya sıralayacağım ekran görüntüleri fotoğrafımın ihtiyaçlarına göre belirlediğim ayarlamalar olup sizin fotoğraf düzenleme işlemlerinizde farklılık göstermesi gerekecektir. Ekran görüntüsünde göreceğiniz histogram üzerindeki noktalar ise tıklanıldığında oluşur. Tutup hareket ettirebilir ve böylelikle size en uygun ayarlamayı yapabilirsiniz.

Fotoğrafın Yeşil RGB Ayarı

Kanal menüsünden ilk olarak yeşili seçiyoruz. Histogram eğrisini orta tonlar ile karanlık tonların arasında bir yerden aşağıya çekerek fotoğrafın tümünü kaplayan hafif yeşil tonu bu şekilde kaybettik. Fotoğrafta aydınlık bölgelerde yeşil ton göremediğim için de histogramın sağı tarafına tıklayıp ikinci bir nokta oluşturup oynama yapmadım. Fakat fotoğrafta gereksiz bir kızıllık seziyorum. Haydi şimdi de bu sorunu giderelim.

Fotoğrafın Kırmızı RGB Ayarı

Deminki ekranı hiç kapatmadan şimdi kanal menüsünden kırmızıyı seçiyoruz. Aynı işlemleri bu defa kırmızı tonlar istediğim şekilde kaybolana kadar uyguluyorum. Son olarak da mavi rengin fotoğraf üstündeki hakimiyetini belirleyeceğiz.

Fotoğrafın Mavi RGB Ayarı

Bu kez kanal menüsünden maviyi seçeceğiz. Dikkat ederseniz kırmızı ayarımızı yaptıktan sonra kızıllığı kaybettik fakat gölge kısımlarda mavi ton oluştu. Son aşamada hem koyu, hem orta hem de aydınlık mavi tonlarına hakim olmaya çalışacağız. O yüzden de histogramın üç bölgesi üzerinde de ayarlama yapıyorum. En soldaki noktayı diğerlerine nazaran biraz daha aşağıya çekmemin nedeni gölgede mavi tonun daha baskın görünmesinden kaynaklanıyor. Bütün bu ayarlamaları yaparken fotoğrafınızda kararmış bölgeler olması gayet normal olup kötü olduğu anlamına gelmez. Bizim amacımız zaten fotoğrafı gerçek renklerine olabildiğince yakın hale getirmek zaten. Fotoğrafınızın son halini düzenlemeniz sırasında hafif gölge alanlara zaten gerekeni yaparsınız. :) Evet mavi işleminden sonra burada işimiz bitti. Artık Tamam butonuna tıklayabiliriz.

Fotoğrafımızın son halini faklı kaydettikten sonra her zaman yaptığım klasik fotoğraf düzenleme ve fotoğraf işleme işlemlerinden sonra fotoğrafımın son halini, öncesi ve sonrası şeklinde hazırladığım görselde aşağıda görebilirsiniz. Umarım Yalova sahilde çektiğim bu fotoğraf kafalardaki soruları yanıtlamada biraz olsun yardımcı olmuştur. Fazla detaya girmeden elimden geldiğince ve dilim döndüğünce bildiklerimi naçizane aktarmaya çalıştım. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle. Kendinize çok iyi bakın. Haydi görüşürük.. :)

Karşılaştırmalı görünüm

Düzenleme Öncesi Sonrası

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar;

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski