Fotoğraf: Uğur SELÇUK |
Bu yazımda en çok tercih edilen filtrelerden olan Neutral Density Filter - ND Filtre Türkçe tabiri ile Doğal Yoğunluk Filtresinden bahsedeceğim. ND filtre nedir, kullanımı - Nasıl Kullanılır gibi konulara parmak basacağız.
Doğal Yoğunluk Filtresi - ND Filtre (ND Filter) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Fotoğraf makinesine giren ışığı olabildiğince renklere etki etmeden azaltarak diyaframı kısmaya ve uzun pozlamaya imkan sağlayan filtrelere ND filtre denilmekte. Objektiflerimiz gibi çeşit çeşitlilik gösteren ND filtrelerin, ışığı az azaltanları olduğu gibi yoğunluğu fazlaca artırılmış ışığın makineye girmesine çok çok az müsade edenleri de mevcuttur. ND Filtreler ikiye ayrılmaktalar. Genel olarak bilinen normal filtre gibi kullanılanlara screw-in ND filter deniyor. Aparat aracılığıyla objektifin önüne hariçten taktığımız adaptörlü olanlar da var fakat adaptörlü tipleri daha çok hassas çalışan profesyoneller tercih ediyor.
$ads={1}
Kademeli ND Filtre - ND GRAD Filtre Nedir ve Niçin Kullanılır?
(Neutral Density Grad Filter) ND filtre etkisiyle başlayıp ortasına doğru yavaşça etkisi azarak filtrenin sonunda tamamen etkisini yitiren filtrelerdir. ND Grand Filtreleri genellikle kontrast farkı bulunan kompozisyonlarda tercih ediliyor. Mesela kara ile gökyüzü arasındaki parlaklık farkından dolayı bu tür manzara fotoğraflarında kullanımı yaygın.
ND Filtre Nasıl Kullanılır?
Aslında ND Filtrelerin kullanımı daha önce uzun pozlama fotoğraf tekniği ile çekim yapmış biri için oldukça kolaydır. Kullanımı hakkında internette bir çok gereksiz bilgiye de rastladım. Tabi bu benim fikrim. "Şu filtreyi kullanırsanız diyaframı şu kadar kısıp pozlama süresini şu kadar yapmalısınız" gibi kullanım kılavuzu yayınlayanlar bile var. Halbuki bu değerler sizin kadrajınızda bulunan alandan objektifinize girebilen ışık miktarına göre tamamen değişiklik gösterebilecektir. Bazı durumlarda diyafram ve pozlama süresine göre tamamen deneme yanılma yöntemi ile çekeceksiniz. Demem o ki biraz pratik ve biraz da tecrübe gerekiyor sanırım. Tartışmaya daldık konumuza dönelim :) Evet dediğim gibi uzun pozlama konusunda başarı sağlamışsanız ND Filtre kullanımı konusunda zorluk yaşayacağınızı sanmıyorum. "Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?" konusuna daha önce işlemiştik. Dileyenler inceleyebilir ama yine kısaca değinmek gerekirse; ayakları üzerinde durabilen bir tripoda ve tercihen uzaktan kumandaya ihtiyacınız olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Evde Kendi İmkanlarımızla ND Filtre Yapılabilir Miyiz?
ND filtreye para vermeden gündüz gözüyle de uzun pozlama yapmak istiyorum derseniz 1TL 'ye satın alabileceğiniz bir Kaynak Gözlüğü Camı ile kendinize de yapabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız. :) Sırf el yapımı ND filtre üzerine "Kaynak Gözlüğü Camı ile ND Filtre Yapımı" konulu bir yazı yazmıştım. Merak edenler ona da göz atabilirler..
Kaynak gözlüğü camından yaptığım filtre ile çekilmiş olduğum birkaç fotoğraf..
selamlar bende kaynak camiyla cekimler yapiyorum ama renklendiremedim bir turlu bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz?
YanıtlaSilMerhabalar,
Sil"Kaynak Gözlüğü Camı ile ND Filtre Yapımı" başlıklı yazımda talep eden olması halinde bu konuda teşrübelerimi paylaşacağımı yazmıştım. Şu ara biraz yoğunum fakat en kısa zamanda kaynak gözlüğü camıyla çekilen uzun pozlama fotoğrafların photoshopta nasıl düzenleneceği ve işleneceği ile ilgili bir yazı yazacağım. Foto Blog Yazar'ı takipte kalın. Hoşçakalın. :)
Tesekkurler sabirsizlikla bekliyorum.
SilBuyrun yazımız hazır :)
SilKaynak Camı Filtreyle Uzun Pozlama Fotoğrafı Düzenleme
cok tesekkurler mustafa bey calismalarinizda basarilar dilerim.
SilTeşekkür ederim. Işığınız bol olsun :-t
SilYorum Gönder
Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.