Uzun Pozlama Tekniği İpuçları ve Püf Noktaları
"Kaynak Camından ND Filtre ile Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?" adlı yazımda bu aralar uzun pozlamaya taktığımdan bahsetmiştim. Yine bir uzun pozlama tekniği yazısı daha yazmaya karar verdim :) Bu kez, uzun pozlama fotoğraf tekniği konusunda fotoğraf sanatı ile ilgilenen arkadaşlarımızın faydalanabileceği ve yorumlarıyla katkı sağlayabilecekleri bir yazı yazmaya karar verdim.

Uzun Pozlama Tekniği En Çok Merak Edilen Konu

Araştırmalarıma göre uzun pozlama nedir, uzun pozlama teknikleri, uzun pozlama nasıl yapılır, uzun pozlama tekniği, uzun pozlama fotoğrafları, fotoğrafta uzun pozlama konuları internette en çok aratılan merak edilen konu ile ilgili sözcük öbekleriymiş. Herkesin merak ettiği tüllendirme tekniği bu tekniğin en çok kullanılan tabirleri arasındadır. Hal böyle olunca bir kaç yazı ile bilgilerimi naçizane paylaşma ve gelecek yorumlarla da kendimi daha da geliştirmeyi düşündüm.

Uzun pozlama tekniğinin püf noktalarına geçmeden; Uzun Pozlama hakkında ayrıntılı temel bilgilere bilgiye Metin Burak KINACILAR'ın bloğumuzda yazmış olduğu "Uzun Pozlama Fotoğraf Nedir Nasıl Çekilir?" adlı başlıktan ulaşabilirsiniz.

Uzun Pozlama Çekimler için Önemli İpuçları ve Uzun Pozlama Tekniğinin Püf Noktaları

1. Öncelikle elde çekim esnasında bulanık olabilecek bir fotoğrafın önüne geçebilmek ve görüntüyü sabitlemek ilk amacımız olmalı. Bunun için tripod (üç ayak) kullanmalısınız.

2. Uzun pozlama fotoğraflarında karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de uzun pozlamayı başlatırken deklanşöre basım esnasında elimizle yarattığımız titreşim oluyor. Bunun sonucu çıkan fotoğraf da hüsran oluyor. Uzun pozlama fotoğraflarımızda bunun önüne geçebilmek için sizlere naçizane iki önerim olacak. Birincisi; pozlamayı geri sayım modunda başlatmanız. İkincisi ise; kablosuz uzaktan kumanda veya kablolu uzaktan kumanda kullanmanızdır.

3. Işığın bol olduğu bir ortamda uzun pozlama yapabilmek ancak filtre veya karartıcılar ile mümkün olabiliyor. Gündüz gözüyle bile uzun pozlama yapabilmek ve ışığı tutmak için filtreler kullanın. Özellikle Neutral Density fitreler (ND) farklı stoplarda ışığı azaltmaktadırlar. Bu sayede uzun pozlama imkanı doğmaktadır. (bkz: Kaynak Gözlüğü Camından ND Filtre Yapımı)

4. Uzun pozlama yapabilmek için makinemize giren ışığı en aza indirmemiz gerektiğinde F değerini yükseltin (3.5 tan 11-22 vs.ye) yani kısık diyaframda çekim yapın. Işık takviyesine ihtiyacımız olmadığı için de ISO’yu minimum seviyede tutmaya çalışın.

5. 30 saniye ve üstü uzun pozlamalar için “Bulb” modu kullanmak zorundayız. “B” Bulb mod sayesinde istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz. (Bulb modunda geri sayım ile uzun pozlama mümkün olamayacağı için uzaktan kumanda kullanılmalı)

6. Ayrıca pozlama ne kadar uzun olursa fotoğrafta o kadar gürültü ortaya çıkacaktır. Gürültüyü azaltmak için RAW (ham) formatta çekim yapabilirsiniz. Böylece lightroom ve Adobe Camera Raw gibi programlarda çektiğiniz RAW format fotoğrafı işleyerek gürültüyü en aza indirebilirsiniz. (Bütün bunları JPEG çekerek de yapabilirsiniz ama RAW başkadır :)

7. Yıldız pozlama yapıyorsanız mutlaka hava kararmadan önce çekim yapacağınız noktada yerinizi alıp hazırlıklarınızı yapın. Gün ışığında kadrajınızı ayarlamak karanlığa doğru kadrajınızı ayarlamaktan daha kolaydır. Böylelikle fotoğrafını çekeceğiniz alanı doğru bir açıyla görmüş olursunuz.

8. Makine gövdelerinde veya objektiflerinde bulunan titreşim engelleyiciler elde çekim sırasında çok kullanışlı teknolojilerdir fakat bu teknolojiler tripod üzerinde çekim yaparken fotoğrafa negatif etkilemektedirler. Bu yüzden titreşim yaratmaması ve çektiğimiz karelerde netlik kaybına yol açmaması için IS ve/veya VR (Vibration Reduction) titreşim azaltma özelliğini mutlaka kapatmalıyız.

9. Pozlamanıza yazık etmemek için tripodunuzu sağlam bir yere koymalısınız. Şüphesiz ki tripodunuzun sağlam ve ağır olması da önemli. Makinemiz ile birlikte bir rüzgarda uçmasını istemeyiz  değil mi :)

Şimdilik benim aklıma gelenler bunlardan ibaret. Dilim döndüğünce naçizane katkıda bulunmaya çalıştım. Yorumlarınızı ve katkılarınızı eksik etmeyin. Sağlıcakla..

Uzun Pozlama Fotoğraf Nasıl Yapılır?

Uzun Pozlama Fotoğraf Nasıl Çekilir?

İlginizi çekebilecek diğer başlıklar;

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski