Başlangıçta Fotoğraf Makinesi Seçimi
   Fotoğrafa yeni başlayan ve başlayacak olan kişilerin kendilerine sürekli sorduğu bazı sorular var.. Hangi makineyi alsam , Canon mu Nikon mu, ilk başlangıca göre çok mu pahalı, full frame mi alsam yoksa crop sensör mü alsam... Bu yazıda fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlara elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım...

 Canon mu Nikon mu? 

   Canon mu alsam Nikon mu alsam? Bir Nikoncu olarak kesinlikle ben Nikon derim :) ... İşin esprisi bir yana iki marka arasında öyle çok çok uçuk farklar yok. Bana göre Nikon renklerde Canon a göre daha gerçekçi ve detay bakımından Nikonun hemen hemen her makinesi Canon a göre daha fazla detay veriyor. Giriş seviyesi ürünlerde bile inanılmaz kaliteli fotoğraflar alabiliyorsunuz. Fakat şöyle bir şey var, lensler de body ler kadar önemli...

 Başlangıç İçin Çok mu Pahalı?

   Başlangıç diye bir şey yok esasında. Tabi ki bu kişiye ve cebine göre değişir. Eğer çok çok paranız var ise Canon EOS 5D Mark 3 veya Nikon D800 ile başlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin maddi imkanlarınıza bağlı bir durum.

 Full Frame mi Alsam Crop Sensör mü Alsam?

  Full frame tam çerçeve anlamına gelmektedir. Yani daha büyük bir sensör anlamına geliyor. Crop sensör ise full frame'e göre Nikon'lar da 1.5 değerinde , Canon'lar da ise 1.6 değerin de küçültülmüş sensördür. Crop sensör ile çekilen fotoğraflar , full frame sensör ile çekilmiş fotoğraflara göre daha dar açıdadır. Ayrıca lensin değerlerine göre daha yakın görüntü elde eder. Örnek vermek gerekir ise; Canon 5D Mark 3 kullandığınız var sayar isek, 50mm lens ile çekim yapıldığında kadraj hem daha geniş açıdadır , hem de lensin değerlerinde 50mm dedir. Canon 70D kullanıyor iseniz kadrajınız hem daha dar açıda, hemde lensin değeri 50 X 1.6 dır. Yani 50mm lensi body niz 80 mm lensmiş gibi kullanıyor. Nikon'da da durum aynıdır. Nikon D800 de 50mm , D7100 de 75mm lensmiş gibi kullanılıyor.

   Full frame makineler crop makinelere göre ciddi anlamda daha başarılı sonuçlar veriyor. Buna göre de fiyatlar ciddi farklı :)... Ama siz hangisini almalısınız.

   Açıkçası eğer bu işten para kazanmıyorsanız pekte gerekli değil. Yani tabi ki süper fotoğraflar elde edersiniz, dinamik aralık uçuktur, iso başarımları fevkalade iyi durumdadır ama bu kadar iyi sonuçlar alabilmek için de iyi lensler kullanılması gerekiyor. Ucuz lensler ile çekim yapacaksanız kesinlikle full frame makine almayın. Vereceğiniz paraya yazık edersiniz. Tam performanslı kullanamayacaksınız çünkü. Ufak bir hesap yapmak gerekirse , Nikon D800 spot fiyatı hemen hemen 5000 lira civarında. D800 body'nize muhakkak Nikon'un Nano lenslerini almanız gerekiyor. 24-70 F2.8 Nano fiyatı 4.000 lira civarında. 70-200 F2.8 fiyatı 4.500 5.000 lira civarında... 85mm F1.4 fiyatı yine hemen hemen aynı aralıkta. Bunları birde karacasu garantili almaya kalksanız dünya para. Sırf hobi için bu kadar yatırımı bu ekipmana yapacak kişiye ben zengin derim :). Dijital ortamda full framlerden neredeyse hiç farkı olmayan crop sensörlü makineler de bulunmakta. Canon tarafında 60D, 70D, yıllar önce çıkmasına rağmen hala Canon'un ağır abisi olan 7D. Nikon tarafında ise , yine yıllar önce çıkan Nikon D90. Yeni nesil gerçi pek beğenmez bu makineyi. Çünkü 12 megapikselcik :). Nikon'un yine efsanelerinden D300s ve yeni çıkarttığı Nikon D7100...

   Bence Nikon un D7100'ü şuan da piyasanın en iyi crop sensörlü makinesi. Şiddetle tavsiye edeceğim bir makine. 24 mp 1.5 Crop sensör , 51 Auto Focus noktası , saniye de 6 fps seri çekim... Ayrıca şöyle bir özelliği var , AA filtresi bulunmuyor. AA filtre makinelere moire etkisini azaltmak için koyulan bir filtre. Bu filtre fotoğrafın keskinliğini birazcık düşürüyor. D7100'de bu filtre bulunmadığı için diğer arkadaşlarına göre daha keskin görüntüler elde etmesini sağlıyor. Ben crop sensör almayı düşünsem açıkçası alacağım tek bir body var oda D7100. Bu body e ek olarak 17-50 F2.8 ve Nikkor 85mm F1.8 lens alır mutlu mesut yaşarım.

Önerilerim...

  En başta belirtmek isterim ki , Canon 550D , 600D , 650D , Nikon D5000 , D5100 ve D5200 bu tür body'ler bir erkeğin eline yakışmıyor :)... Nedeni ise bu body'ler çok ufak.

   Body seçimi yaparken , elinizi de değerlendirin. Alacağınız body'nin elinize tam oturması gerekiyor. Çekim sırasın da deklanşöre basıldığında ufak bodyler de eliniz gerçekten normalden daha fazla titrer. Bence ortalama bir erkeğin alması gereken bodyler ; Canon 50D , 60D 70D , 7D ,Nikon'da ise Nikon D90, Nikon D300/300s , D7000 ve D7100. Bayan arkadaşlar bize göre daha narin yapıda ve elleri daha ufak olduğu için diğer bodyleri rahatlıkla kullanabilirler. Fullframe makinelerin bodyleri genelde büyüktür zaten. Ama yine bayan arkadaşların da rahatlıkla kullanabileceği Canon 6D , Nikon D600 ve D610 var.

   Bodyler tamam. Ama 650D 60D den , D5200 D90 ve D300 den daha yüksek megapiksel değerlerine sahip. Doğru ama eğer fotoğraflarınızı sosyal medya'da yayınlayacaksanız 12mp , 16mp hatta 24mp  hiç önemli değil. Eğer baskı alınmayacaksa ( Ticari anlamda baskı almak ) megapiksel değerinin hiç bir anlamı yok. Siz yeterki ışığı iyi yakalayın , kadrajı doğru ayarlayın 12mp değerinde bir makine ile çektiğiniz fotoğraf yanlış teknikler ile çekilmiş 24mp değerinde ki makinenin verdiği sonuçtan çok çok daha iyi olacaktır.

   Son tahlilde, hobi amaçlı kullanılacak ise, size en uygun body elinize en iyi oturan ve elinizde iken sizi en çok mutlu eden body'dir. Gerisi tamamen teferruat ve takıntıdan ibarettir. Bu işi ticaret anlamında yapanlar ise zaten hangi body'i ve hangi lensleri alması gerektiğini biliyor :)... Kafanızı çok yormayın, sizi mutlu eden bir makine alın ve deklanşöre basın.:)

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski