Uzun bir aradan sonra tekrardan merhabalar. Yoğun bir dönem geçirdiğim için blogdan epeyce uzak kalmıştım. Bomba gibi bir tanıtım yazısıyla dönüş yapmaya karar verdim. Bu yazımda sizlere başlıktan da anlayabileceğiniz gibi akıllı telefonlar için tasarlanmış bir balıkgözü objektifini dilim döndüğünce tanıtmaya çalışacağım. Yazıdaki bilgileri yabancı kaynaklardan bulabildiğim kadarıyla derledim. Şimdi buyrun yazımıza.

$ads={1}

Apexel 8mm Fisheye Lens İncelemesi

Apexel 8mm fisheye lens balıkgözü objektif
Akıllı telefonlarda kullanılan sabit odak uzaklığına sahip lensler akıllı telefon kameralarının kısıtlayıcı bir özelliğidir. Bu yüzden telefona takılıp çıkarılabilen ve odak uzunluğunu değiştirebilen lensler hiç şüphesiz en popüler akıllı telefon aksesuarları arasında yer alıyor. Apexel 8mm fisheye lens 238 derece gibi geniş bir görüş açısına sahip ve kullanıcılarına telefona kolayca takılıp çıkarılabileceği tokasıyla birlikte geliyor. Apexel firması bu ürünün akıllı telefonların %98 kadarına uyumlu olduğunu iddia ediyor. Fakat denemeler gösteriyor ki bu objektif en verimli şekilde Apple iPhone son nesil telefonlarında çalışıyor. Çünkü bu ürün tam da Apple iPhone kameralarına cuk oturuyor. Diğer akıllı telefonlarda ise en kaliteli görüntüyü alabilmek için balıkgözü objektifi takarken sağa sola hareket ettirerek ince bir ayar çekmeniz gerekiyor. Apexel 8mm balıkgözü objektif size gönderilirken sunulan tutturucu toka sayesinde lensi kolay ve hızlı bir şekilde takabilirsiniz. 

Apexel 8mm fisheye lens balıkgözü objektif 3 Apexel 8mm fisheye lens balıkgözü objektif 2

Lensin yapısı beş grupta altı öğe içerisinde çok katmanlı bir özelliğe sahiptir. Objektifini oluşturan lensler bir alüminyum gövde içinde yer alır ve çok sağlam ABS plastikten yapılmıştır. Ayrıca ürünün kutusunun içinde objektif kapağı, saklama kutusu ve kordon bulacaksınız.

Apexel 8mm Balıkgözü Objektifi Kullanımı

Görüntü kalitesi hiç şüphesiz kullandığınız akıllı telefona göre az çok değişecektir.
Bu yazıda iPhone 6s Plus ve Lenovo Moto Z Force telefonları ile yapılmış test sonuçlarını göreceksiniz.

Apple iPhone 6s Plus Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Apple iPhone 6s Plus
Lenovo Moto Z Force Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Lenovo Moto Z Force
Apple iPhone 6s Plus Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Apple iPhone 6s Plus
Apple iPhone 6s Plus Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Apple iPhone 6s Plus
Apple iPhone 6s Plus Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Apple iPhone 6s Plus
Apple iPhone 6s Plus Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Apple iPhone 6s Plus
Lenovo Moto Z Force Fisheye Lens Balıkgözü Objektif
Lenovo Moto Z Force
İPhone'da balıkgözü objektif aparatımız oldukça uyumlu bir şekilde kolaylıkla takılmasına rağmen yine de bazı fotoğrafların kenar kısımlarında hafif soft bir görüntü elde ediliyor. Ayrıca bu telefonla yapılan çekim denemelerinde otomatik netlemenin (AF) yavaş çalıştığını ve hatta bazen netleme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyebiliriz. Diğer yandan kenar ve köşe kısımlarındaki hafif netlik kaybı haricinde merkezde oldukça net alan bulunan başarılı fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Kamerasına doğru ve başarılı bir şekilde takıldığında keskinlik ve netliğin Moto Z Force'da daha başarılı olduğunu söylemek mümkün. Balıkgözü objektif çok geniş bir görüş açısına sahip olduğu için kadrajınıza giren şeylere dikkat etmelisiniz. Özellikle en çok karşılaşılan durum parmaklarınız olabilir. Bu da telefonunuzun netleme noktası konusunda yavaşlamasına neden olur.

Elbette bu lens ayrıca telefonunuzun video modunda da çalışıyor. Lenovo Moto Z Force's ile çekilmiş 1080p görüntü kalitesindeki videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuç Olarak

Apexel 8mm fisheye lens akıllı teleonlar için gerçekten başarılı bir ürün diyebiliriz. Balıkgözü efekti telefonunuz için gerçekten hoş bir ek özellik olabilir. Fakat görüntü netliği konusundaki sıkıntılar örnek fotoğrafları gördüğünüze çok da mutlu etmeyebilir. Yine de her şeye rağmen bu lens, her zamanki akıllı telefon fotoğraflarından farklı görüntüler yakalamak için eğlenceli olabilir. Bildiğim kadarıyla Apexel 8mm balıkgözü objektifi çeşitli sitelerde $36 - $44 civarında fiyatlara yurtdışı sitelerden temin edilebilmekte.

Artıları:

Müthiş geniş açı
Başarılı balıkgözü efekti
Sağlam yapısı
Kolay ve hızlı takılması
Çoğu akıllı telefonlarla uyumlu olması (iPhone 6/6s nesli ile en uyumlu)

Eksileri:

Fotoğrafın kenarlarında yüksek netlik kaybı
Lensin görüntüyü etkileyecek derecede güneşten etkilenebilmesi
Kameranın otomatik netleme özelliğini yavaşlatması
Tokası bazı telefonlar ile uyumlu değil


Fotoğraf Kaynak: www.dpreview.com

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski