Şu ana kadar sinema ve sanat anlamında doyumuna ererek izlediğim filmleri sorarsanız oda Krysztof Kieslowski filmleridir. Polonya sinemasının yapı taşı olan bu yönetmenin dünya sinemasına bıraktığı eserlerle hemen tanışmanınızı öneriririm. Varşova doğumlu olan Kieslowski filmlerinde kader konusunu sıklıkla ön planda tutar ve tesadüfen kesişen insan hayatlarından kesitler sunar.Ölümü ve aşkı çoğunlukla işlediği filmlerinde bütün insanların ortak olarak anlayabileceği konuları ortaya sermek istemiştir. Sinemada insan ruhunu çok iyi kavramış ve bunu kendi düşünceleriyle çok güzel bir şekilde aktarabilmiş yegane yönetmenlerdendir. Hikayeler ve sembollerle filmlerini bütünleştirmesi,sözlerin ve görüntünün anlam kaybettiği zamanlarda duyulan huzur dolu müziklerle Kieslowki kendi sinemasının adını yazmıştır.
$ads={1}
Güçlü olmasına rağmen sanatın değil de dünyayı inşa edecek olanların yine bizler olacağını söyleyen yönetmen hikaye anlatıcılığıyla, sunduğu sinematografiyle ölmeden önce bize bir dehanın ürünü olan eserler bırakmıştır. Tabi her filminde neredeyse birlikte çalıştığı bestekar Zbigniew Preisner'i de unutmamak gerek. Filmlerinin anlamını kat kat arttıran eşsiz müzikleriyle hikayelerine renk katmıştır. Kieslowski öldükten sonra ardından onun için bestelediği " Requim for my friend" adlı eseriyle ona olan sevgisini ve sıkı arkadaşlığını göstermiştir. Eseri dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim .
Ve işte şimdi çoğu gence sinemayı sevdiren bu yönetmenin Polonya televizyonu için yaptığı 10 bölümlük Dekalog adlı eseri tanıtıcağım. Bu on bölümden ikisi sonradan uzatılarak uzun metraj film olmıştur.
Dekalog
Dekalogla on bölümün hepside aynı binada çekilmiştir ve o bina sakinleri hakkında hikayeler anlatır. Her bölümün konusu On Emir'in bir maddesiyle alakalıdır ancak o maddenin doğruluğu ve yanlışlığını anlatmaya çalışmaz.
Dekalog 1
Görsek Kaynak: blogspot.com |
Materyalist bir babası olan ana karakterimizin film boyunca ölüm ve yaşamın anlamı hakkındaki sorularını ve arayışını izleriz. İnsan oğlunun bu konularda ne kadar cahil ve biçare olduğu gözler önüne getirilir.
Dekalog 2
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.
Yorum Gönder
Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.