Sanatla tarihin buluştuğu, muhteşem yer, Panorama 1453 müzesi. Dışarıdan baktığınızda yeşillikler içinde ki normal bir bina. Topkapı kültür parkının ortasında, 31 Ocak 2009 tarihinden itibaren size kapılarını açmış bekliyor.
1453 Panorama Müzesi Minyatür

Fotoğraflarla Panorama 1453 Müzesi

İçeriye girdiğinizde ise İstanbul’un alınışıyla ilgili belgeler fotoğraflar koridorun iki yanında asılmış, sizlere bilgiler sunuyor. Daha orada başlıyorsunuz adım, adım tarihin içine çekilmeye. Alt kata inen merdivenlerden sonra yine bir koridor başlıyor ve tarihten sayfalarla, benzer tablolar duvarlarda.
Fotoğraflarla Panorama 1453

Okuyarak, fotoğraflara dalgın dalgın bakarak ilerlerken bir merdivenle yukarıya çıkıyorsunuz. Daha son basamağa gelmeden, üzerinizde devasa bir kubbeye resmedilmiş muhteşem bir gökyüzü ilişiveriyor gözlerinize. Ayrı bir dünya’ya girdiğinizi fark ediyorsunuz daha oracıkta. Zamanda geriye yolculuk yapıyorsunuz adeta.
Fotoğraflarla Panorama 1453

Son basamağı da çıktığınızda karşınızda Fatih Sultan Mehmet’i beyaz atının üzerinde tüm ihtişamıyla görüyorsunuz. Yanında da Hocası, İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddin ve diğerleri duruyor. Savaşan askerler, yıkılan surlar, alevlerin arasında kalanlar, atılan oklar, savrulan kılıçlar sanki bu günde değil de o günlerde ve oradasınız.
Fotoğraflarla Panorama 1453

Savaşın her sahnesini, yaşanan her anı görüyor, hissediyorsunuz, 8 sanatçı tarafından yapılan 10.000 figür çiziminden oluşan bu görsel ve işitsel sahnede. 38 metre çapındaki yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan tabloların olduğu alan 2350 metrekare, nesnelerin bulunduğu alan ise 650 metrekare.   
Fotoğraflarla Panorama 1453

Sadece bununla da kalmıyorsunuz tabi. Tekbir sesleri, yaralananların bağrışları, mehter marşı, top sesleri, at kişnemesi efektleri, yıkılan surların etrafından çıkan sis ve toz duman görseli ile adeta o anı yaşıyor, kokularını bile duyuyorsunuz.
Panorama 1453 İç Mekan Fotoğrafları

Etrafa yerleştirilmiş o dönemden kalan ya da benzerleriyle o yılları anlatan top, mermi, tüfek, cephane sandıkları, arabalar, kılıçlar, kalkanlar, oklar gibi çeşitli materyallerden yapılmış dekor, 1453 Yılında yaşanan o savaşın içine daha da fazlasıyla çekiveriyor adeta bizleri.  
Panorama 1453 İç Mekan Fotoğrafları

Seyrederek dönerken 360 derecelik platformdan, ayrılmak istemiyorsunuz. Bende neler yapabilirim bu mücadelede, diyesiniz geliveriyor bir anda, işte öyle kaptırıyorsunuz kendinizi bu atmosfere.
Panorama 1453 Müzesi İç Mekan Fotoğrafları

Panorama 1453 Müzesinin fikir sahibi ve projenin koordinatörü ressam Haşim Vatandaş’ı tebrik ve takdir ediyorsunuz, Türkiye’de ilk olan böyle bir görseli ve tarihi bizlerin gözleri önüne getirdi diye. Tabi ki diğer tüm emeği geçenleri de kutluyorsunuz sessizce.
Panorama 1453 Müzesi İç Mekan Fotoğrafları

Aklınıza peygamberimiz Hz. Muhammed ( S.A.V.) in sözleri geliveriyor “Kostantiniye muhakkak fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden ordu ne güzel ordu”
Sevgi ve saygılarımla..
 Fatma Marmara

Fotoğraflar
Yazarımıza aittir.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski