Tahmin edebileceğiniz üzere bulanık - flu fotoğraflar, fotoğraf sevenlerin canını oldukça sıkan ve istenmeyen bir durumdur. Özellikle stok fotoğraf siteleri tarafından reddedilme nedeni ve aynı zamanda fotoğraf yarışmalarında da eleyici bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımda çektiğimiz fotoğrafların bulanık - flu çıkma nedenleri ve çözümlerinin neler olduğu konusu üzerinde duracağım. Bulanık, bir diğer tabiri ile flu fotoğraf kısaca net elde edilememiş fotoğraf olarak da tanımlanabilir. Gelin netlik sorunlarının temel sebepleri ve çözümlerini 9 maddede özetleyelim.

Fotoğrafların Bulanık - Flu Çıkmasında Etkili 9 Neden ve Çözümleri

AF noktaları - AF points
Görsel Kaynak: fulgurafilm.wordpress.com

1) Autofocus (otomatik) odaklama noktalarının tümünü aktif haliyle kullanmak

Netleme noktalarının tamamı seçili autofocus modunda parlayan birden fazla neteleme noktası güven verici olsa da çekim sırasında kameranız yanlış bir yere netleme yapabilmektedir. Kısaca makine kendi kafasına göre bir yere netleyebilmektedir.

Problemin Çözümü: Autofocus ile tüm AF noktalarının seçimi yerine tek bir AF noktası seçmeniz başarıyı da beraberinde getirecektir. Daha da iyisini manuel focus ile istediğiniz noktayı elinizle netleyerek elde edebilirsiniz.



2) Sürekli AF özelliğini (AI Servo) kullanmak

Sürekli AF özelliğini (AI Servo)
Genellikle spor aktiviteleri gibi hareketli konular üzerinde çalışırken sürekli AF özelliği (Canon'da Al Servo) oldukça kullanışlı bir otomatik netleme modu olmakla birlikte tecrübesiz kullanıcıları için handikaplar oluşturmaktadır. Çünkü Al Servo modunda makine netleme yapmak üzere sürekli hareketli nesneler arayacaktır. Eğer siz Al Servo modunda sabit bir konu çekmeye çalışırsanız makine netlemek için sürekli çevredeki hareketli nesneleri arayıp netleyeceğinden fotoğraflarınızda çekmek istediğiniz nesnenin flu - bulanık çıkmasına neden olacaktır.

Problemin Çözümü: Sabit nesneleri çekerken sürekli AF özelliğini kapatmanızı öneririm.

3) Manuel Focus (el ile odaklama) kullanmamak

Bazen Autofocus konumuza bir türlü netleyemeyebilir. Bunun nedeni ise çekmek istediğimiz konuda kontrast farkının olmamasıdır. En basitinden beyaz bir kağıda otomatik odaklama ile netleyip fotoğraf çekmeye çalıştığınızda makinenin netlemede başarısızlığı bu duruma örnek olarak verilebilir.

Problemin Çözümü: Manuel focus ile bu durumun rahatlıkla üstesinden gelebilirsiniz.

4) Çekimden önce manuel focus'un (el ile odaklama) kontrol edilmemesi

Manuel odaklama kullanışlıdır fakat pratiklik gerektirir. Tam olarak istediğimiz bölgeye netleyip netleyemediğimizi vizörden bakarak çoğu zaman kesin bir şekilde anlayamayız. El ile netleme yaparak çektiğimiz fotoğrafların tam da istediğimiz bölüme odaklanmamış olduğunu görebiliriz.

Problemin Çözümü: Live View (canlı görüntü) özelliği ile fotoğraflarımızın bulanık olma sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Canlı görünüm özelliğini açtığınızda fotoğrafa yaklaştırma ve uzaklaştırma tuşlarını kullanarak (+) ,(-) canlı görüntüyü büyütebilir ve istediğiniz kısmın netliğini görüntüye bakarak manuel olarak daha ince bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

5) Enstantane'nin, (Pozlama süresi) - perde hızının düşük olması

Uzun Pozlama Yedigöller
Özellikle otomatik modlarda sıkça karşılaşılan bulanık - flu fotoğraf elde etme nedenlerinin arasında perde hızından kaynaklanan netlik kayıplarıdır. Gereğinden fazla düşük perde hızı yani elde çekim imkanı sağlayamayacak bir enstantanede çekilen fotoğrafların bulanık - flu çıkması da kaçınılmazdır.

Problemin Çözümü: Elbette kendinizi öncelikle manuel modda çekim yaprak geliştirmelisiniz ve perde hızınızı elde çekim imkanı sağlayacak seviyeye getirmelisiniz. Peki elde çekim için gereken pozlama süresi ne kadardır? Elde çekim için gerekli pozlama süresi en azından objektifinizin çekim anındaki odak uzaklığı kadar olmalıdır. Bunun neddeni ise objektfin odak uzaklığının artmasıyla makinedeki küçük sarsıntıların çok daha büyük kaymalara neden olmasındandır. Örneğin; 100 mm objektif ile çekim yapıyorsanuz. Elde çekim için en küçük perde hızınız 1/125 olmalıdır. Elde çekim imkanı olmayan yerlerde perde hızını arttırabilmek için ISO değerini yükseltmemiz gerekecektir. Fakat netlik ve fotoğrafın kalitesinde büyük kayıplara yol açacağından aşırı kumlamaya (Gren) neden olabilecek değerlerden kaçınılmalıdır.

6) Diyafram değerine önem verilmemesi


Ayrıca dip not olarak belirtmek gerekirse açık diyafram  ile (F1.4, F2.8 gibi) net alan derinliği (alan derinliği) azalacağı için tatmin edici bir netlik olmayacağı gibi bulanık - flu fotoğraflara da sebebiyet verecektir.

Problemin Çözümü: Net kısımları daha fazla olan bir fotoğraf için diyaframı yavaş yavaş kısmayı (F10, F11 gibi) deneyin. Farkı göreceksiniz.

7) Fotoğraf programları ile sharpening (keskinlik) yapılmaması

Bazı fotoğraflarımız istenildiği gibi net ve keskin görünmeyebilir. Genel itibari ile fotoğrafların keskinliğinden her zaman şikayet edilmektedir.

Problemin Çözümü: Keskinliğin yetersiz olduğu fotoğraflarda uygun programlar ile profesyonelce keskinlik verilip göze hoş gelen fotoğraflar elde edilebilmektedir. Lightroom veya Photoshop ile başarılı keskinlik ayarı yapılabilmektedir. Şahsen ben CS3 kullanıcısıyım ve fotoğraf düzenlemelerimde kendi keskinlik ayarımı kendim yapıyorum. Bu ayar yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Fazla abartılan keskinlik maalesef fotoğrafta gren oluşmasına da neden olmaktadır. Kendi keskinlik ayarımı "Stok fotoğrafçılığı için fotoğraf düzenleme" konusunda daha sonra yazıya döküp hazırlayacağım paylaşımda ayrıntılı olarak İnşallah anlatacağım. 

8) Ucuz ve kalitesiz lens kullanımı

Kaliteli ve Kalitesiz Lensler
Fotoğraf Kaynak: www.bymmb.com
Fotoğrafın kalitesini etkileyen en önemli faktör şüphesiz kullanılan objektiflerdir. İçerisinde kalitesiz lensler barındıran objektifler ancak kalitesi kadar keskinlik verebilmektedirler. Anladığınız üzere poblemin çözümü ise tamamen duygusal :)

9) Tripod vs. desteklerin kullanılmaması

Özellikle uzun pozlama fotoğraflarında kaymış ve flu fotoğraflardan kaçınmak için tripod olmazsa olmazımızdır. Tripod gibi görev yapabilen destekçi ve sabitleyicilerimiz var ise fotoğraflarımız bulanık olmayacaktır. Sadece uzun pozlamada değil, elbette her türlü çekimde tripod, monopod vb. sabitleyici kullanmak en iyi sonuçları verir fakat pratiklik açısından dezavantajları da vardır.

Tripod önemli dedik fakat tripod kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? 

Titreşim engelleyici dediğimiz, objektif veya makine gövdelerinde bulunabilen teknoloji tripod ile kullanıldığında fotoğrafa negatif etki göstermektedir. Canon'da IS (image stabilizer) Nikon'da VR adı verilen bu teknolojiler elde çekim esnasında kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. İçerisinde çekim esnasında oluşan titreşimleri azaltıcı hareketli mekanızma bulunduğu için tripodla çekimde mekanızmanın hareketleri fotoğrafların da istenilen netlikte olmasını engellemektedirler. Bu yüzden de tripod ile çekimlerde titreşim engelleyici özelliğinin kapatılması gerekmektedir.



Çok detaya girmeden Fotoğrafların Bulanık (Flu) Çıkma Nedenleri - Çözümleri hakkında naçizane yazmış olduğum yazımın sonuna geldik. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.. Sağlıcakla kalın.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski