Fotoğrafçılık sitelerinden birinde rastladığım ve hoşuma giden bir video üzerine bu paylaşımı yapıyorum. Bu yazıda videonun da konusu olan Stop Motion (Stop Action) animasyon filmlerinin nasıl çekildiği üzerine konuşacağız. Time Lapse fotoğraf tekniği ile çekilen filmler uzun uğraşlar sonucu büyük zahmetlerle beğeniye sunuluyor. Bu tekniğin zorluğunu aşağıda anlatılanlardan ve videoyu izledikten sonra daha iyi anlayacaksınız. Foto Blog Yazar'da bu teknik hakkında daha önce  yazmamıştım. İlk fırsatta ayrıntılı bir yazı hazırlayıp sunacağım. Şimdi konumuza başlamadan önce anahtar kelimemizi tanımlayalım.

Time Lapse ile Stop Motion Animasyon Filmi Nasıl Çekilir?
Görsel Kaynak: Video'dan Ekran Görüntüsü

Time Lapse Nedir?

Türkçe olarak "Zaman Atlamalı Çekim Tekniği" olarak nitelendirilebileceğimiz bu teknik aşırı sabrın yanında bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. İyi bir hesaplama ile başarılı bir Time Lapse yapılabilir. Sadece tripod ve fotoğraf makinesi değil bahsettiğimiz gibi tecrübenin de büyük rol oynadığı bir çekim tekniğidir. Bu teknik ile çekilen BBC belgesellerine denk gelmişsinizdir mutlaka.

Time Lapse Nasıl Çekilir - Nasıl Yapılır?

Belirlediğimiz periyotlarda art arda tripod yadımı ile çektiğimiz çok fazla sayıda fotoğrafın bu iş için özelleşmiş bir programda sıralı şekilde video haline getirilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Time Laps Tekniğinin nasıl yapıldığı ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmayı planlıyordum fakat merakıma yenik düşerek aşağıda bahsedeceğim asıl konumuza öncelik vererek sizlerle paylaşmak istedim. Söz konusu tekniği daha detaylı anlattığım yazıma buradan (Yazı yayınlandığında link eklenecektir) ulaşabilirsiniz. 

Stop Motion Animasyon Filmleri Nasıl Çekilir?

Zaman Atlamalı Çekim Tekniği çekilmiş olan Boxtrolls adlı animasyon filminden kısa kamera arkası videosu ile bu işin zorluğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Aşağıdaki videoda izleyeceğiniz üzere karakterlerimize hareket verebilmek için her aşamada sanatçımız müdahale ediyor ve gerekli yeni hareketin düzeltmelerini yapıyor. Ve her müdahalede ayrı bir fotoğraf çekiliyor. 

Çizgi filmin nasıl yapıldığını az çok biliriz. Aslında buna çok benziyor. Temel farkı ise, çok fazla sayıda kağıda çizilmiş hareketlerin hızlıca geçişi değil çekilen fotoğrafların hızlıca sıralanmasından oluşan üründür. Son olarak da montaj ve seslendirmeler yapılmaktadır. Her ikisinde de sanat ve büyük bir emek vardır.



Evde Kendi Olanaklarımızla Stop Motion (Stop Action) Film Çekebilir Miyiz?

Sizi bilmem ama ben bu videoyu izledikten sonra çok heveslendim. Amatörce de olsa birkaç deneme neden yapılamasın ki. Belki birkaç oyun hamuruyla veya küçük süs eşyalarıyla kendi hazırladığımız bir sahnede küçücük bir kısa film çekebiliriz :) Time Lapse tekniğini doğru uyguladığınızda olmayacak iş değil bence. Çok iddialı olamam tabi ama ilk fırsatta deneyip bu yazıya ekleyeceğim. Benden başka Stop Motion Animasyonu yapacak olanınız olursa lütfen hazırladığınız videonun linkini yorum olarak ekleyiniz. Umarım sıkıcı bir yazı olmamıştır, videolarınızda görüşmek dileğiyle.. :)) 



Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski