Geçim Kaynağı Tütün Olan Memleketim Denizli

Denizli Havadan görünüm
Fotoğraf Kaynak: denizli.org
Bu yazımda sizlere geçim kaynağı tütün olan memleketim Denizli ilini ve tütün bitkisini anlatmak istiyorum. Denizli, Anadolu Yarımadasının güneybatı, Ege Bölgesinin doğusunda yer almaktadır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Müteşebbis ruhlu ve yardımsever insanıyla tüm dünyanın göz bebeği marka bir kent olan tekstilin başkenti Denizli, Türkiye'nin lokomotif illerinden biridir.

Denizli/Kale Alanyurt Köyü
Denizli/Kale Alanyurt Köyü

Geçim Kaynağı Tütün Olan Denizli

Ben Denizli'nin Kale ilçesinin Alanyurt köyünde büyüdüm. Kale ilçesi ise ilk adı olan "Tabas" incelendiğinde, Taba sözcüğünün kaya anlamına geldiği, kayalık bir tepe üzerinde kurulduğundan, bu adı aldığı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan Tabae'nin bir başka adı Türklerle birlikte, Davas veya Tavas olarak günümüze kadar söylenip gelmiştir. İlçe ilk olarak antik Tabas kentinin harabeleri üzerine kurulmuştur. Bu şehir, iki surlu bir kaledir. Kaleden dolayı, Kale Davaz olarak bilinir.

dolmalık biber

1950 yılından sonra ise, sadece Kale denilmeye başlanmıştır. Merkez ve köylerde başta tütüncülük olmak üzere, meyvecilik, sebzecilik, az miktarda da olsa seracılık, orman işçiliği ve hayvancılık yapılmaktadır. Tütün ve hububatın yanı sıra kale biberi de önemli ticari gelir kaynaklarındandır.

Gelelim tütün bitkisinin bizim yöreler için önemi nedir?

Yediden yetmişe ilçelerde veya köylerde doğum büyüyen insanların geçim kaynağı olarak ilk başta tarımcılık gelir. Bunun sebebi olarak da her ailenin tek amacı olan kendi çocukları için iyi bir gelecek hazırlama isteğidir.

Tütün bitkisi nedir? 

Tütün (Nicotiana), Solanaceae (patlıcangiller) familyasından Nicotiana cinsinden yaprakları sigara yapımında kullanılan bir yıllık otsu bir bitki türüdür.


tütün bitkisi

Genellikle yapımı ve hasatı 9 ay süren uzun bir süreçtir. Kendi hikayemden bahsedecek olursak Ocak ayı sonu veya Şubat aylarının başlarında bir yıl önceden toplanan tohumlar ıslak bir torba içerisinde iki hafta boyunca çimlenmeye bırakılır.

Denizli ve Geçim Kaynağı Tütüntütün çiçeği

 İki haftanın sonunda çimlenen tütün tohumları fide haline gelene kadar eni 2 m boyu ise 10 m yi bulan bizim oralarda ocak dediğimiz yerlerde mart ayının sonuna kadar bekletilir. 
tütün tatlası

Sonra fide halindeki tütünü tarlaya dikmek için yerinden sökülerek sele veya kelter dediğimiz sepetlere konulur ve yaklaşık olarak 3 gün boyunca tütün dikim makineleri ile tarlaya dikilir. Mayıs ve Haziran ortalarına kadar dikilen tütünü belli aralıklarla sulanır yabancı otlarından çapa yardımıyla ayıklanır.
tütün hasadı


küfe hasat













Sonrasında ise hayatımın belki de en mutlu bazen de hayıflandığım hasat zamanı başlar. Her yıl haziran ve eylül ortalarına kadar tütün bitkisini 4 bölümden oluşan kırma (toplama) yöntemi ile toplarız.
tarla













Asıl anlatmak istediğim olay ise tütünde toplama işleminde bir günümün nasıl geçtiğini anlatmak istiyorum..
Gece yarısı 02.30 gibi uyanırdım. Bu saatte uyanmamızın ana sebebi tütünün serin hava da daha dik ve yaş olmasından kaynaklı bir kilo dediğimiz değerin az bitkiyle elde etmemizdir. Saat 03.00 de traktörler ile tarlaya giderdim ve her insan gibi tabiri caizse uykunun en tatlı yerinde her gün kalkardım. Aydınlatma olarak da löküz dediğimiz küçük tüp üstüne kurulan bir düzenekle toplardım ve en güzel hayallerimi kurduğum geçen yıla nazaran seneye için şöyle çalışıp daha iyi yerlere geleceğim diye kendime hep söz verdiğim saatlerdir.
lüköz küçük tüp

O güneşin eşsiz doğuşunu gecenin serinliğinin yerini güneşin sıcaklığını bıraktığı anlardır 06.00 ile 07.00 arası ve her gün trt 1 radyosunun haberleriyle o günün hava durumunu öğrenip güne hava yağışlı olursa erkenden gitmenin hayalleriyle başlardım. Kuşluk yemeği dediğimiz kahvaltıyı ise 07.00 ile 08.00 arası yapardım. Sonrasında ise serinlik yerine aşırı sıcakların yer aldığı alın teri dediğimiz o terin her damlasını vücudumda hissettiğim 08.00 ile 12.30 a kadar tütün bitkisini toplamaya devam ederdim. Saat 13.00 gibi eve gelip öğle yemeğini yedikten sonra saat 18.00 e kadar o tütünleri teker teker 45 cm lik iğneler yardımıyla dizerdik. 


teyze

Daha sonra sırık, değnek dediğimiz tahtalara o tütünleri sıyırır seralara koyardım. Bu işlem her gün bu şekilde devam edip giderdi sonra kuruyan tütünleri kolilerine koyup tütün tüccarlarına ortalama bir fiyata satardık.
sera

Burada anlatmak istediğim ana şey çocukluğunu tütün veya başka işlerle geçirmiş olan bir insanın umutları, hayalleri ve gelecek planlarının hepsi içtiğiniz sigara paketlerinin içinde bulunan tütünde saklıdır. Hayat kimine göre acımasız ve sorunlu olabilir ama asla umudunuzu, hayallerinizi ve en önemlisi hayat enerjinizi kaybetmeyin.
Son olarak güzide fikirleri ile bu yazıyı yazmamda yardımcı olan Sayın Ferda Sözen’e can-ı gönülden teşekkür ederim.

"Geçim Kaynağı Tütün Olan Memleketim Denizli" yazısının yazılmasında Ege Haber'den alıntılar yapılmıştır. 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..
Sonraki Yazı
« Önceki Yazı
Önceki Yazı
Sonraki Yazı »

2 blogger-facebook

Click here for blogger-facebook
Ferda sözen
admin
13 Haziran 2017 23:50 ×

Asıl ben teşekkür ederim ince düşünceniz için :) yazıda büyük emek var ellerinize sağlık :)

Reply
avatar
Okan Yüklet
admin
14 Haziran 2017 00:17 ×

Güzide yorumlarınız için teşekkürler ferda 😊

Reply
avatar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz. DönüştürmeDönüştürme Yoruma Emoji EkleYoruma Emoji Ekle

Yorumunuz için teşekkür ederiz.