Mr. Nobody: Bilim Kurgu Sineması Afiş
Görsel Kaynak: sinematurk.com

Mr. Nobody: Bilim Kurgu Sinemasından Bir Şölen

"İki seçim arasında kaldığında hiçbir seçim yapmamak en iyi seçimdir" der yaşlı Nemo Mr. Nobody filminde. Her seçimde farklı olasılıklar ve olayların tezahür edeceği sonsuz döngü içinde dönüp durmaktansa seçim yapmamalı mıyız?
Bilim kurgu filmleri sinemanın hikayesinin başlangıcından itibaren yer bulmuş ve çok da sevilmiştir. Bildiğimiz dünyanın dışına çıkan ya da onu bambaşka bir distopya halinde anlatan hikayeler romanlarda olduğu gibi sinemada da ilgi çekti. Okuduğumuz maceraların ve dünya dışı varlıkların aklımızda hayal ettiği görünüşlerini ekranda görmek çok heyecan vericiydi.
Yüzyıllar geçse de bilim kurgu filmleri özünü kaybetmedi. Gelişen teknoloji bu türün daha iyi bir şekilde sunulmasına katkı sağlasa da hikayeler aynı hisle yazıldı. Merak duygusu. Seyirciyi bu tür filmleri izlemeye iten şey henüz algılayamadığımız, keşfedemediğimiz bir şeylerin var olup olmadığı düşüncesiydi. Ancak tek neden bu değil. Farklı bi distopyada bambaşka yaşam biçimleri olan insanlar, özel güçleri olan kahramanlar, paralel evrenler arasında sıkışmış karakterler hayal gücümüzün sınırlarını zorlamamızı sağlamıştı. Man of Earth filminde olduğu gibi yüksek bütçeli olmasa da tamamen bir evin içinde geçen kendisinin zaman yolculuğunu yaptığını ve bir peygamber olduğunu arkadaşlarına anlatmaya çalışan bilim kurgu filmleri insanların kafalarında bir şeyleri sorgulamasına neden olmuştu. Mr. Nobody filminde olduğu gibi var olabilecek her seçimi ve doğuracağı sonuçları bilirsek seçim yapmanın mümkün olup olmadığı sorusunu anlatmaya çalışan filmler seyirciyi düşünmeye itti.

$ads={1}

Mr. Nobody: Bilim Kurgu Sinemasından Bir Şölen
Görsel Kaynak: 99wallpaper.com
Sonunda mutluluğun olduğu bir seçimi arayan karakterin hikayesidir Mr. Nobody. Unutuluş meleklerinin cennette dünyaya gelmeden önce dokunması gerekirken dokunmayı unuttuğu Nemo adlı çocuğun hikayesi. Dokunulması unutulan Nemo kendi seçimlerini yapabilecek bir güce sahip olur ve seçimlerini teker teker deneyerek sonucunda mutlu bir yaşamın bulunduğu bir secim yapmak zorunda kalır. Ancak buna ulaşmak için ya seçim yapmamak gerekirse. Fransız yapımı olan bu film bilim kurgu alanında kült olabilecek bir film olmasına rağmen Hollywood sineması içinde bulunmadığından hak ettiği değeri bulamadı.
Jared Leto'nun muazzam oyunculuğuyla, Pierre van Dormael'in özenle hazırladığı müziklerle, Jaco van Dormael'in imzasını attığı bu filmde her karenin derin bir düşüncenin izlerinin olduğu gözleniyor. The Eight Day gibi çok başarılı ama gölgede kalmış bir filmi daha seyircinin önüne seriyor.

Bilim kurgu türüne uzak ya da yakın olun mutlaka izlemeniz gereken ve izledikten sonra üzerinde düşünmeniz gereken bir film Mr. Nobody. Kafanızı koltuğunuza yaslayın, düğmeye basın ve Eric Satie'nin perdede akışını dinleyin.

Sinemayla kalın.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski