Dekalog: Kieslowski İle Sinemada On Emir
Görsel Kaynak: festivalfilmleri.com

Dekalog: Kieslowski İle Sinemada On Emir

    Şu ana kadar sinema ve sanat anlamında doyumuna ererek izlediğim filmleri sorarsanız oda Krysztof  Kieslowski filmleridir. Polonya sinemasının yapı taşı olan bu  yönetmenin dünya sinemasına bıraktığı eserlerle hemen tanışmanınızı öneriririm. Varşova doğumlu olan Kieslowski filmlerinde kader konusunu sıklıkla ön planda tutar  ve tesadüfen kesişen insan hayatlarından kesitler sunar.Ölümü ve aşkı çoğunlukla işlediği filmlerinde bütün insanların ortak olarak anlayabileceği konuları ortaya sermek istemiştir. Sinemada insan ruhunu çok iyi kavramış ve bunu kendi düşünceleriyle çok güzel bir şekilde aktarabilmiş yegane yönetmenlerdendir. Hikayeler ve sembollerle filmlerini bütünleştirmesi,sözlerin ve görüntünün anlam kaybettiği zamanlarda duyulan huzur dolu müziklerle Kieslowki kendi sinemasının adını yazmıştır.

$ads={1}
Güçlü olmasına rağmen sanatın değil de dünyayı inşa edecek olanların yine bizler olacağını söyleyen yönetmen hikaye anlatıcılığıyla, sunduğu sinematografiyle ölmeden önce bize bir dehanın ürünü olan eserler bırakmıştır. Tabi her filminde neredeyse birlikte çalıştığı bestekar Zbigniew Preisner'i de unutmamak gerek. Filmlerinin anlamını kat kat arttıran eşsiz müzikleriyle hikayelerine renk katmıştır. Kieslowski öldükten sonra ardından onun için bestelediği " Requim for my friend" adlı eseriyle ona olan sevgisini ve sıkı arkadaşlığını göstermiştir. Eseri dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim .
Ve işte şimdi çoğu gence sinemayı sevdiren bu yönetmenin Polonya televizyonu için yaptığı 10 bölümlük Dekalog adlı eseri tanıtıcağım. Bu on bölümden ikisi sonradan uzatılarak uzun metraj film olmıştur. 

Dekalog

Dekalogla on bölümün  hepside aynı binada çekilmiştir ve o bina sakinleri hakkında hikayeler anlatır. Her bölümün konusu On Emir'in bir maddesiyle alakalıdır ancak o maddenin doğruluğu ve yanlışlığını anlatmaya çalışmaz. 

Dekalog 1
Görsek Kaynak: blogspot.com
Materyalist bir babası olan ana karakterimizin film boyunca ölüm ve yaşamın anlamı hakkındaki sorularını ve arayışını izleriz. İnsan oğlunun bu konularda ne kadar cahil ve biçare olduğu gözler önüne getirilir. 

Dekalog 2 
Görsel Kaynak: artunbotke.com

Kocası amansız bir hastalığa yakalanmış bir kadın doktorundan kocasının ölüp ölmeyeceği hakkında kesin bir cevap ister. Ki yapmak zorunda olduğu şey buna bağlıdır. 

Dekalog 3
Görsel Kaynak: ktismatick.wordpress.com

Bu bölümde taksici bir adamın noel gecesi noel baba kılığında karısı ve çocuklarıyla vakit geçirmesi sırasında telefonun çalınması ve Ewa adındaki bir kadının yardıma ihtiyacı olduğunu söylemesiyle başlar. Ki adam karısına taksinin çalındığını bahane ederek evden çıkar.

Dekalog 4
Görsel Kaynak: replikler.net

Bir drama öğrencisi olan Anka işinden dolayı sık  yolculuk yapan babasıyla yaşamaktadır. Bir gün yine babasını uğurlucakken babasının eşyaları arasında babası öldükten sonra açılması gereken bir mektup bulur. Dördüncü emir olan "anne ve babana saygı göster" den yola çıkarak baba-kız ilişkisini görürüz. 
Dekalog 5
Görsel Kaynak: senseofcinema.com

Bu hikayede Piotr adındaki adaleti kanunların ve ağır cezaların getirtemiyeceğine inanan genç  bir avukatı görürüz. Öte yandan zalim bir taksiciyi öldüren  Jaced adındaki katilin avukatı Piotr'dır ve bu onun ilk davasıdır. Daha sonra bu bölüm uzatılarak uzun metraj haline getirilmiştir. 

Dekalog 6

Görsel Kaynak: festivalfilmleri.com
19 yaşındaki postanede çalışan Tomek, postaneye gelen otuzlu yaşlardaki Magda adındaki kadına aşık olur ve gizli gizli onu izlemeye başlar. Magda ve Tomek arasındaki ilişkiyi görürüz bu bölümde.

Dekalog 7


Görsel Kaynak: turkiye.culture.pl

22 yaşındaki Majka annesinin müdür olduğu okulda genç bir öğretmenle ilişki yaşar ve çocuğu olur.  Majka'nın çocuğu ebeveynlerini Majka'nın ebeveynleri olarak büyür. Annesi tarafından sevilmeyen ve çocuğu uzaklaştırılmaya çalışılan Majka bir gün çocuğunu kaçırmaya karar verir.

Dekalog 8

Görsel Kaynak: papads.shap.org

Zofia bir öğretim görevlisidir. Elzbieta ise Amerika'da yaşayan Zofia'nın eserlerini Lehçe'den İngilizce'ye çeviren kırklı yaşlarında bir kadındır. Bir gün Zofia rektörün odasında ELzbieta'yı görür. Kadın Zofia'nın dersine girmek istemektedir.

Dekalog 9


Görsel Kaynak: blog.ufukluker.com

Roman otuzlarında bir kalp cerrahıdır ve bir gün tedavi edilemez bir cinsel işlev bozukluğu olduğunu öğrenir. Karısı Hanka'dan bu yüzden boşanmak ister ancak karısı aşkın cinsellikten ibaret olmadığını söyler. Ancak karısının gizlice görüştüğü biri vardır.

Dekalog 10
Görsel Kaynak: lisimk.com

Bu son hikayede pul koleksiyonu olan babaları vefat etmiş, onu terk etmiş ve tanımayan iki oğlunun babalarının işine girmelerini anlatıyor. İşi batırıcaklar mı yoksa servet mi kazanacaklar ? 
...................
Ve sizi benim favorim olan sonradan uzun metrajı yapılan Aşk Üzerine Kısa Bir Film adlı 6. Dekalog'ın müziğiyle başbaşa bırakıyorum. 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski