Soğuk Çay Kitap Sevdirir
Fotoğraf Kaynak: www.caycek.com
   Karşıda duran direk ikindi vakti gölgemi iki eşit parçaya bölmüştü.  Elimdeki yaprak çoktan kurumuş aylardan eylül hep onun suçu değil mi zaten? Daldan yaprağı, mevsimlerden baharı alan o değil mi? Çayım yeni geldi ya da ben yeni fark ettim. Masanın kenarında duran pek bir eski kaplı kitabı elime aldım. Buraya ilk kez gelmiştim. Bir arkadaşım anlatmıştı. Burada her masanın üstünde bir kitap bulunur ve oturan kişinin kısmetine hangi kitap gelirse gidene kadar okuyabildiği kadarını okurmuş. Amaçları insanlara kitap okutmakmış. Bir an bütün kitapların tek bir kişiye ait olduğu ve buranın sahibinin de o kişi olduğunu düşündüm.

-Okumaya başladınız mı?

   Karşımda dikilen kişinin bana bu soruyu sorduğuna göre bir çalışan filan olduğunu düşündüm. Ona biraz önce aklımdan geçirdiğim şeyi söyleyemezdim . İzin isteyip yan masadaki tabureyi aldı. Oturduktan sonra kitabı eline aldı. Kaç sayfa okuduğumu sordu. Hiç cevabını verince kaşlarını kaldırdı. Belli ki bu cevaptan hoşlanmamıştı. Ona çayımı bitirip hemen kalkacağımı bu yüzden de hiç başlamadığımı söyledim. Tek kaşını kaldırdı beni küçümsediğini hissettim.

- Buradaki masaları fark ettiniz mi hepsi tek kişilik bir masaya iki kişinin oturması yasak. İnsanlar çayları bekleyene kadar kitaplarını ellerine alırlar. Yavaş yavaş okumaya başlarlar. Çaylarından bir yudum alırlar tekrar okumaya başlarlar. Biraz zaman geçer çay soğumaya başlar. Ama bu durum onları rahatsız etmez. Artık kitabın tadını almışlardır. Gelenlerin çoğu ikinci bardağı istemez. İsteyen olursa da verilmez. Çay insanlar arasındaki muhabbeti arttırdığı gibi kitaplar arasındaki muhabbeti de arttırır. Tek fark insanlarla olan muhabbette sıcak çay kitaplarla olan muhabbette soğuk çay makbuldür. Sıcak çay insan sevdirir. Soğuk çay kitap sevdirir.

Kitabı karıştırmaya başladı. İçinden bir kağıt çıkardı. Her kitabın içinde bu kağıttan varmış farklı sayfalara koyarlarmış. Kağıdın olduğu yere kadar gelenler nasiplerine düşeni okurlarmış. Ben o sayfaya kadar gelmemiştim. Yine de kağıtta yazanları çok merak etmiştim. Kağıdı önüme koydu izin isteyip kalktı. Elime kağıdı aldım. Heyecanla okumaya başladım

     Yaprak dalını incitmeden veda ediyormuş. Dal sormuş.

     - Eylül mü?

    - Yaprak boynunu bükmüş. Eylül…

     Veda zamanı desene sen gidince her şey kuruyup yok olacak. Yokluğunda nice yağmurlar, karlar göreceğim. Sonra mevsim değişecek. Ben seni bekleyeceğim.  Her şey eskisi gibi olacak. Üzerimizde renk renk kelebekler uçacak. Kuşlar konacak. Yeter ki beklemesini bil…

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

8 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. "İnsanlarla olan muhabbette sıcak çay, kitaplarla olan muhabbette soğuk çay makbuldür." çok güzel bir söz. (h) Kaleminize sağlık. İlk satırları okurken acaba gerçekten de böyle bir yer var mı diye aklımdan geçirdim. Eğer varsa ben dahil yazınızı okuyan birçok insan "Nerede?" diye soracaktır bence :) Hayal gücünüzün ürünü mü yoksa bu mekan? :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. :) Böyle bir yer ne yazık ki yok.Galiba olmasını istediğim için yazdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle böyle bir mekan olduğuna inandırdınız demeden geçemeyeceğim :) Büşra Hanıma katılıyorum ne kadar güzel bir fikir ama öyle değil mi? İmkan olsa da böyle güzel bir işe imza atsak. Bu yazıyı okuyan biri böyle bir mekan açacaksa bence yazınızı referans almalı ki böyle bir ihtmal çok da uzak görünmüyor :) çay kitap sevdirir diye Google'da arattım da yazınız ilk sırada :) Demem o ki yakında böyle bir yere kitap okumaya gidebilmemiz muhtemeldir. =)) İçinde çok güzül özlü sözler de barındıran bu güzel hikayeden ve fikirden ötürü sizi kutlarım. (h) (c)

      Sil
    2. Yorumlarınız için teşekkür ederim. Umarım bir gün böyle bir yer açılır ve ihtimaller çay içip kitap okuyabileceğimiz birer gerçeğe dönüşür. :)

      Sil
  3. Kesinlikle çok orijinal ve harika bir fikir. (o) Belki bunu okuyan bir girişimci gerçeğe dönüştürür bu mekanı :) Çok da güzel olur.

    YanıtlaSil
  4. Bense sinemadan çıktıktan sonra filmi tartıştığım gibi kitabı okuduktan sonra da kitabı tartışacak birini ararım hep. Bazen kahramanları özler acaba o olsa ...derim :) yani kitap-çay , insan-çay gibi insan-kitap ikilisi lazım bana :) böyle bir mekan düşünen varsa benim için masaya aynı kitaptan iki tane lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle muhakeme etmekte fayda vardır. O halde sizin ve sizin gibi düşünenler için iki kişilik masalar süper olur. :)

      Sil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski