Bu yazımı, geçenlerde bir arkadaşım ile aramızda geçen bir sohbet üzerine yazıyorum. Vesile olduğu için buradan Halil'e teşekkürler, selamlar.. :) Halil'in sorusu şu şekildeydi: "Fotoğraf makinelerinde shutter sayısı diye bir şey varmış ve ikinci el fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gerekiyormuş. Shutter sayısı öğrenme konusunda bir bilgin var mı?"

$ads={1}

Shutter Sayısı Nedir? 

Shutter sayısı nasıl öğrenilir?
Fotoğraf Kaynak: fotopanorama360.com

Shutter sayısının nasıl öğrenildiğine geçmeden önce shutter sayısı nedir kısaca bunun tanımını yapalım. İngilizce karşılığı shutter count olan bu terimi kısaca; fotoğraf makinesinin ömrü boyunca çektiği toplam fotoğraf sayısıdır. Bu aynı zamanda perdenin hareket sayısı ve deklanşör sayısıdır. Fotoğraf makinelerinin en hassas ve de yıpranma ömrü biçilen mekanik kısmıdır. Fotoğraf makineleri firmaları ortalama perde sayısı ömrünü vermişlerdir. Markadan markaya ve hatta içlerinde modelden modele de farklılık göstermektedir. (Örnek ortalama; 100,000 - 300,000) Shutter sayısı, fotoğrafın çekildiği anki bilgi ve fotoğraf değerlerinin exif bilgisi olarak fotoğrafta saklanmaktadır. Fakat perde sayısını öğrenmek için özel programlar kullanmak durumundayız. 

Fotoğraf Makinelerinde Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Shutter Sayısı Neden Önemlidir?

İkinci el fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemi hususlardan biri şüphesiz makinenin ne kadar ve nasıl kullanıldığıdır. Makinenin iç ve dış temizliğinin yanında elektronik ve mekaniksel olarak ne kadar sağlıklı olduğu da büyük önem teşkil etmektedir. Makinenin elektronik arızası olup olmadığı ele alınarak bir süre kullanma ile belki anlaşılabilmektedir fakat shutter sayısı başka bir deyişle perde ömrü durumu için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Perde sayısı ne kadar fazla ise tahmin edebileceğiniz gibi makine o kadar kullanışmış ve perde ömrü o derece azalmış demektir. Özel programlar kullanılarak veya çeşitli yöntemler ile çekim sayısını öğrenebilmek mümkündür. Şimdi ise bu yazılımları inceleyelim.

Shutter sayısı nedir?
Fotoğraf Kaynak: fotopanorama360.com

Shutter Sayısı Öğrenme Programları ve Yazılımları

Sizler için seçtiğim program ve yazılımları en çok kullanılan markalar olan Canon ve Nikon üzerinden anlatacağım. Her birinden 1'er örneği ekran görüntülü şekilde ele alıp diğerlerini ise sadece program ismi ve kısa açıklama olarak vereceğim. Yazının sonunda ise Olympus ve Sony için yapılması gerekenleri anlatacağım.

Nikon Modelleri için Öğren

1) Shutter Clicks

Bence en pratik program Shutter Clicks. İnternete fotoğrafınızı yükleme gerektirmeyen, oldukça basit ve kullanışlı. Öncelikle Shutter Clicks programını buradan indiriniz. Daha sonra ise dosya içindeki bin klasörü içinde bulunan ShutterClicks.exe uygulamasını çalıştırınız. "Select" butonuna tıklayıp bilgisayarınızdan fotoğrafınızı seçtiğiniz anda "Image Shutter Count" ibaresinin hemen yanındaki kutucukta shutter sayısı bilgisini görebilirsiniz.

Shutter Clicks

2) www.myshuttercount.com

Shutter Count, bilgisayarınıza hiç bir program yüklemenize gerek kalmadan shutter sayınızı online olarak öğrenebileceğiniz bir site.

3) PhotoME

Ayrıntılı exif bilgilerin yanında çekim sayısını öğrenmede kullanabileceğiniz bir program. Pentax perde sayısını da öğrenebileceğiniz PhotoME programını buradan indirebilirsiniz. 

4) Opanda IExif

Opanda IExif programı ile de kolaylıkla shutter sayısını öğrenebilirsiniz. Opanda IExif programını buradan indirebilirsiniz.

Canon Modelleri için Öğren

5) EOS Info 

EOS Info
Görsel Kaynak: static.geeek.org
Canon fotoğraf makinelerinin shutter sayısını elde ettiğiniz fotoğraflardan eos info programı ile öğrenebilirsiniz. Ücretsiz olan EOS info programını makinenizi bilgisayara bağlayarak kullanabiliyorsunuz. Ne kadar tutarlı olduğu tartışılmakta olan bir program fakat çok yakın sonuçlar verdiği söylenmektedir. EOS info programını buradan indirebilirsiniz. 

Olympus ve Sony Modelleri için Öğren

Olympus Shutter Sayısı

Olympus, perde sayısını EXIF verileri arasında saklamaz. Bunu öğrenmenin biraz değişik bir yöntemi var. Sırası ile aşağıdaki adımları takip ediniz.

1- Makineyi açınız
2- Bellek kartının kapağını açınız.
3- Play ve OK tuşlarına basarak ayar tekerini de yukarı, aşağı, sola ve sağa doğru sırası ile basınız.
4- Arkasından denklanşöre tam olarak basınız.
5- Son adım olarak ayar tekerini yukarı doğru basıp işlemi tamamlayınız.

Sony Shutter Sayısı

Sony kullanıcıları için shutter sayısını öğrenmenin maalesef bilinen bir yolu yok. Yukarıdaki programları deneyebilirsiniz fakat fazla bir garantisinin olmadığı söylenmekte. Makinenin ilk sahibiyseniz Sony, perde sayısını her 10.000 de fotoğraf dosyalarının adlandırması için makineyi başa döndürmektedir. Bu yöntem ile kaç kez sıfırlandığına bakarak kesin bir sonuç olmasa bile bir tahminde bulunabilirsiniz.

Şimdilik benden bu kadar. :) Bir başka yazımda buluşmak dileğiyle.. Sağlıcakla kalın.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

11 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Aleyküm selam sağolasın :) Çok açıklayıcı bir yazı olmuş kafamda soru kalmadı :) Bizim makinalar kaç yapmış baktın mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shutter clicks anlatımındaki ekran göruntüsüne bak =))

      Sil
  2. hani diyorsun ya nasıl bu kadar içten yazıyorsun diye..bende diyorum ki nasıl bu kadar anlaşılır,akıcı ve açıklayıcı yazıyorsun yahu? :-? :-) ama neden canon için fazla program yok bak bu olmadı işte [-( nikon my.shutter programını denemiştim sanırsam yıllar önceydi basitti (h)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim ama biliyorum beni gaza getirmeye çalışıyosun sen =))
      Aynen öye Canon için malesef fazla alternatif yok. Daha doğrusu benim bildiğim kadarıyla. Bahsettiğin Nikon için olan my.shutter programını ilk kez duydum. Okuyucularımıza alternatif olabilir.
      Program doğruyu göstersin de basit olsun önemli değil.
      Yazıma değer kattın eksik olma :)

      Sil
    2. bak ya bak yaaa ben gayet samimiydim ayrıca :-) canon için program bulalım öyleyse :) ayrıca rica ederim efendim ne demek :) my.shutter programını bi kaç sağlam nikon kullanıcısından duyarak denemiştim içleri rahat olsun (o)

      Sil
    3. Tamam canım samimiyetine güveniyorum ve teşekkür ediyorum çok çok.. :) Bizimle de paylaştığın için de teşekkür ederiz (h) :-t

      Sil
    4. ^_^rica ederim her zaman burdayım! :-t

      Sil
    5. İnşallah bakalım görücez =))

      Sil
  3. Yazınız için teşekkürler, detaylı ve basit bir şekilde açıklamışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İşinize yaradıysa ne mutlu :)

      Sil
  4. Sitenin içerikleri çok başarılı. Benzer bir site var tavsiye olarak bırakmak isterim. https://www.framebro.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski