FOTOĞRAFÇILIKTA UZUN POZLAMA

Fotoğrafçılıkta Uzun Pozlama
Fotoğraf  Kaynak: www.facebook.com/vizor.photography
    Her fotoğrafçının bir alanı vardır, saymakla bitmez ve bu alanlarda kullanılan tekniklerin sınırı yoktur. İyi bir fotoğraf ortaya koymak için gerekli ekipman, çalışacağınız kompozisyona uygun bir teknik, zekanızı ve hayal gücünüzü iyi bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bana göre fotoğrafçılıkta kullandığınız ekipmandan daha önemli iki şey zeka ve hayal gücüdür eğer sınırlarınızı zorlarsanız insanları etkileyebilecek ve ömrünüzün sonuna kadar baktığınızda sizi mutlu edecek ürünler ortaya koyabilirsiniz.

     Benim için fotoğrafçılıkta en ilginç dallardan biri uzun pozlama gece fotoğrafçılığıdır. Uzun pozlama gece fotoğrafçılığında  kullanılması gereken en önemli ekipmanlar tripod (üç ayak) ve makineyi uzaktan tetiklemek için bir kumandadır. Çünkü bu tür fotoğrafları çekmek çok yüksek derecede bir hassasiyet ister. En ufak bir sarsıntı emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir. Şimdi diyeceksiniz ki uzun pozlama tekniği madem bu kadar zor ve belirsiz bir fotoğrafçılık dalı sen neden seviyorsun? Aslına bakarsanız uzun pozlama tekniği aynalı sazan avlamaya benzer oltaya ne kadar büyük bir balık takılacağını bilemezsiniz 500 gramlık bir balıkta olabilir 25 kilogramlık bir balıkta olabilir, bu durum size heyecan verir. Uzun pozlama fotoğrafçılık tekniği de aynen böyledir işte makineyi hazırlayıp pozlamaya başladığınızda ortaya nasıl bir ürün çıkacağı tahmin edemeyebilirsiniz. Belki fantastik derecede sizi yaptığınız hobiye sıkı sıkıya bağlayacak bir fotoğraf ya da sadece ışık patlamaları, belirsiz şekillerden ibaret canınızı sıkacak bir şey ortaya çıkabilir. İşte bu belirsizlikleri ortadan azda olsa kaldıra bilmek için göz önünde bulundurmamız gereken bir kaç önemli durum vardır. Öncelikle yukarıda söylediğim gibi üç ayak ve kumanda kullanımı daha önemli olan ve çok az kişinin bildiği bir şey olan objektiflerin üzerinde bulunan sabitleme motorudur. Bu sabitleme motorunun kapatılması gerekir. Neden mi? Çünkü sabitleme motoru makine tripod üzerindeyken hala hareket halindedir pozlamanız uzun süreceği için fotoğrafta fluluğa sebep olur ne kadar gündüz çekimlerinden çok önemli bir özellik olsa da gece çekimlerinde istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Fotoğraftaki netliği etkileyecek diğer bir ekipmanda lensimizdeki filtredir, çoğu zaman amacı dışında lensimizi korumak için kullanılsa da kaliteli bir filtre çok işe yarayabilir. Yalnız gece fotoğraflarında filtreler özellikle UV filtreler helede kalitesiz ise  parlamalara ve netlikte kayıplara sebep olabilir. Uzun pozlama gece fotoğrafı çekerken filtremizi de çıkarmamız gerekmektedir. Merak etmeyin bir kaç dakika çıkarmak lensimize zarar vermez. :) Gelelim şimdi fotoğraf çekmeye her şeyimiz hazır fakat ayarlarımız nasıl olacak? Öncelikle diyaframımızı en açık hale yani en küçük değere getirmek pozlama süresini kısaltabilir, rüzgardan yahut herhangi bir sarsıntıdan doğacak hataları engelleyebilir. Kısa sürede fotoğrafı çekmiş bitirmiş oluruz. Fakat gerçekten iyi bir fotoğraf istiyorsanız makinenizde kullandığınız lensin en keskin diyafram aralığını bulup ayarlamanız ve pürüzsüz siyah noktalardan arınmış bir fotoğraf için iso'yu 100 gibi en düşük değerine alıp pozlamaya başlamamız güzel sonuçlar verebilir.
Fotoğrafçılıkta Uzun Pozlama
HD Photography

      Dediğim gibi bu teknik sizi fena halde heyecanlandırabilir. Örneğin: Yukarıda gördüğünüz ilk fotoğrafı çekmem tamamen bir tesadüftü (Muş/Malazgirt). Ben sadece yıldızların fotoğrafını çekmek isterken bir arabanın yanımdan geçip tepenin ardından aştığı an sinirlerim tepeme çıktığında isyan edip pozlamayı bitirmiştim. Diyaframım açıktı ve 96 saniye pozlamıştım fotoğrafı, ışık patlamaları bembeyaz bir fotoğraf beklerken ortaya çıkan fotoğrafı görünce şok olmuştum. Gece saat 22:00 dolaylarıydı. Fotoğraftan sonra ne mi yaptım? Allah'ın dağında çok sevdiğim Kerem ÖZGÜN kardeşimle halay çektim :))
      Demem o ki arkadaşlar bu  fotoğrafçılık dalını size şiddetle tavsiye ederim ama dikkat edin gece dağlarda kurda kuşa yem olmayın,  güvenli yerlerde çekimlerinizi yapın. Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile kendinize iyi bakın.. :)
Not: Fotoğraflarınızı RAW formatında çekmekten asla vazgeçmeyin (küçük hataları düzeltmek için..)
Hazırlayan: Hakan DEMİRCİOĞLU
İlginizi çekebilecek diğer başlıklar;
Uzun Pozlama Fotoğraf Nedir Nasıl Çekilir?
Kaynak Camından ND Filtre ile Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?
Uzun Pozlama Tekniği Çekimleri için Önemli İpuçları
ND Filter - Neutral Density Filtre Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

4 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Emek verilmiş güzel bir paylaşım olmuş (o) :-t

    YanıtlaSil
  2. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş kardeşim eline sağlık o günleri tekrar hatırlamak da ayrı keyif verici :) yeni başlayanlar için faydalı beğendim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski