En İyi Fotoğraf Düzenleme Programı Hangisidir?

En İyi Fotoğraf Düzenleme Programı Hangisidir?

Sosyal Medyanın Popüler Uğraşı Fotoğraf Düzenleme

Dijital fotoğrafçılığa geçmeyle DSLR makine alım satımı ve kullanımı gün geçtikçe artıyor. Haliyle de digital fotoğraf makineleriyle çekilmiş fotoğrafların bilgisayar ortamında düzenlenip işlenmesi de hız kazanarak ilerlemeye devam ediyor. Fotoğraf düzenleme dozunun ne olması olması gerektiği her zaman tartışma konusu olmaya devam etse de fotoğraf düzenleme konusu herkesin gönlünce yapabildiği popüler bir uğraş haline geldi. sosyal medyanın da yaygınlaşması ile önü alınmaz bir fotoğraf düzenleyip sosyal medyada paylaşma çılgınlığı başladı. Bu yazıda en kullanışlı ve en iyi fotoğraf düzenleme programlarından bahsedeceğiz. 

En İyi Fotoğraf Düzenleme Programları

En iyi ve kullanışlı fotoğraf düzenleme programlarını Ücretli ve Ücretsiz Fotoğraf Düzenleme Programları olmak üzere iki başlık altında inceleyeceğiz.

Ücretli Fotoğraf Düzenleme (İşleme) Programları

Adobe Photoshop Fotoğraf Düzenleme İşleme Programı

1- Adobe Photoshop

En popüler fotoğraf işleme programı şüphesiz Photoshop Programıdır. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de en çok aranan ve kullanılan fotoğraf düzenleme programlarından biridir, hatta artık "Photoshop Programları nelerdir?" gibi sorular duyuyoruz. Adobe Photoshop aldığı övgüyü kesinlikle sonuna kadar hak eden bir program. Çok başarılı ama biraz komplike. Hatta Adobe Photoshop programın üreticilerinin dahi bu programı tüm fonksiyonları ile kullanmayı bilmediği söylenir. :)

Adobe Lightroom Fotoğraf Düzenleme İşleme Programı

2- Adobe Lightroom

Lightroom, neredeyse sadece bu iş için özelleştirilmştir ve fotoğraf görüntüleme konusunda daha rahat ve kolay olmasından dolayı özellikle profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilen bir fotoğraf düzenleme programıdır. Türkiye’de kullanımı da oldukça yaygındır.

Aperture Fotoğraf Düzenleme İşleme Programı

3- Aperture

Aperture, daha çok Apple kullanıcılarının kullandığı fotoğraf düzenleme programıdır. Adobe Photoshop’a göre daha yavaş olan program olan Aperture, stabil çalışmasıyla göz dolduruyor. Apple’ın kendisine özel kısayollarına sahiptir fakat bu program çok popüler değil. Adobe Photoshop’un halen Aperture’dan daha fazla kullanıldığı kullanıldığı biliniyor.

Paint Shop Pro Fotoğraf Düzenleme İşleme Programı

4- Paint Shop Pro

Paint Shop Pro, Corel firmasının ürünü olup zamanının en popüler fotoğraf düzenleyicilerindendir. 2000li yılların başında ona özel bir çok eklenti (plugin) vs üretilirken zamanla yerini tamamen Adobe Photoshop gibi daha yeni ve daha popüler programlara bırakmaya başladı. Kalitesi ve başarısı halen tartışılmasa da bir Adobe Photoshop değil bence de :)



Ücretlsiz Fotoğraf Düzenleme (İşleme) Programları

Picasa Fotoğraf Düzenleme İşleme Programı

1- Picasa

Picasa, Google destekli bir fotoğraf düzenleme programı olup yine Google tarafından ücretsiz servis edilmektedir. Yukarıda bahsettiğim programlar gibi profesyonel olmayan bu program özellikle fotoğraf konusunda kedini yeni geliştirmeye başlamış kişiler tarafından tercih ediliyor. Oldukça pratik bir fotoğraf işleme programı olmasından dolayı Düğün Salonlarında çerçeveletilmek üzre basılan fotoğrafların düzenlenmesi için kullanılan bir programdır. :)  Fotoğraf düzenleme işlemi ile çok fazla uğraşıp zaman kaybetmek istemeyen kişiler için oldukça kullanışlı bir program.

GIMP Fotoğraf Düzenleme İşleme Programı

2- GIMP

GIMP, ücretsiz olarak dağıtılan programların en iyilerindendir. Adobe Photoshop'da olduğu gibi katman (layer) kullanımlarına da olanak sağlayan ve blending mode’lara sahip bir düzenleme programıdır. Hem ücretsiz hem de iyi bir alternatif olan GIMP kullanmaya değer.

3- Photoscape

Nasıl da unutuum. Bunu yazıya yaptığı yorumla bana hatırlatan değerli yazarımız Büşra ÇAN'a çok teşekkür ederim :) Bir de Photoscape adlı gerçekten kullanışlı ücretsiz bir fotoğraf düzenleme programı daha var. Photoscape, fotoğrafa ilk başladığım zamanlar ücretsiz olarak indirdiğim, eğlenceli ve kolay bir fotoğraf düzenleme programıdır. Türkçe kullanım seçeneğini de bulunduran Photoscape ile fotoğraflarınızı görüntüleyebilir, slideshow olarak izleyebilirsiniz. Daha da önemlisi fotoğraflarınızı yeniden boyutlandırma, ışık ve renklerini düzeltme vb. temel ayarlarınızı yapabilmenizi sağlar. Yazı ekleme, kesme, filtre uygulama, kırmızı göz düzeltme vb. editör işlevlerini sunar. Photoshop programında katmanlarla uğraşarak yapılabilen Animasyonlu görseller (gif), Photoscape'de çok daha kolay hale getirilmiş. Oldukça da başarılı sonuçlar ortaya koyabiliyor. 




Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

3 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Bunların dışında ücretsiz olan photoscape programı var. Oldukça kullanışlı üstelik Türkçe. İlgilenenlere öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl da unutuum. Bu programı ben de kullanmıştım. :-? Yazıyı derhal güncelliyorum. Hatırlatma için teşekkürleeerr :)

      Sil
    2. Rica ederim. Benim de ilk kullandığım ve arada kullanmaya devam ettiğim bir program. :)

      Sil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski