Suya Seng - Enis Batur
Bugüne kadar 120’den fazla kitabın kapağında ismi yazan, aynı anda 35 kitap projesini bir arada sürdürebilen, Ahmet Oktay’a göre “24 saat edebiyat düşünen”, Cemal Süreya’ya göre “tam bir edebiyat adamı” olan Türk edebiyatının en üretken yazarlarının en başında gelen Enis Batur’un içbükeyler dizisinin beşinci kitabı Suya Seng.

Bir “edebiyat insanının” düşüncelerini, hayallerini, projelerini, okurların merak ettiği sorulara verdiği cevapları, bazı kişilerin polemik yaratmak için ortaya sürdüğü fikirlere gösterdiği tepkileri bir sohbet havasında okuyucuya sunan kitap aynı zamanda Enis Batur’un hayatında radikal değişimlere de sebep olan 2002-2007 yılları arasını kapsıyor.

YKY’de yöneticiyken yazdığı içbükeylerin YKY sonrası yeni projeler karşısında yön değiştirmesini, kimi zaman günlük tarzına yakın metinlere, kimi zaman da Bu Kalem serisindeki derkenarlara yakın metinlere dönüşümünü de gözler önüne seriyor.

Benim gibi Enis Batur’la tanışıp, uzun uzun sohbet etmek isteyen okurlar için belli bir süre bu isteği baskılayacak şekilde içten yazılmış, merak edilen sorulara açıklıkla cevap verilmiş ve Enis Batur’u yazan konumundan anlatan konumuna getirmiş bir kitap Suya Seng.

201 metinden oluşan kitap kimi zaman Enis Batur’un şiir hakkındaki düşüncelerine, kimi zaman da edebiyat dünyasında gördüğü eksikliklere götürüyor bizi. Bazen kendi projelerinden bahsederken, bazen de başkalarının yapması için projeler üretiyor. Walter Benjamin’le olan yakınlığından, Bilge Karasu’yla dostluklarına, Tahsin Yücel’in romanlarının öyküleri kadar başarılı olmadığından, en beğendiği yeni kuşak öykücülerin Ayfer Tunç’laSadık Yalsızuçanlar olduğuna, Geceyarısı Kitaplarından Ferit Edgü’nün Ada Yayınları’nda çıkardığı butik kitaplara, Paris’in kültür hayatından, mimarinin kültür üzerindeki etkisine kadar kimi zaman en kişisel fikirlerini, kimi zaman da bir edebiyatçı olarak düşüncelerini kaleme alıp okuru farklı düşünce limanlarına götürüyor.

Öncelikle Enis Batur’un sıkı okurlarına hitap eden bir kitap olsa da Suya Seng, daha önce hiç Enis Batur kitabı okumamış bir kişi de bu kitapta çok şey bulacaktır.

Tuna BAŞAR

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

1 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski