Cumalıkızık Kapı Tokmakları

Bu yazımda sizlerle Bursa'da Cumalıkızık Köyü'ne yaptığım ziyarette öğrendiğim ve öğrendiğimde de dedelerimize hayranlığımı artıran bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bir zamanlar yakından takip ettiğim bir dizi olan Kınalı Kar dizisinin de çekildiği köy Cumalıkızık'a yolumuz düştü. Gezerken yeni şeyler öğrendiğim ve bolca da fotoğraf çekebildiğim güzel bir gezi oldu. Cumalıkızık'da tarihin korunması beni çok etkiledi. Yerlere döşenmiş taşlardan tutun da evlerinin tokmak ve halkalarına kadar korunmuş ve sahip çıkılmış bir köy. Burada ilk kez duyduğum ve o gün öğrendiğim Anadolu Kapı Tokmak ve Halkalarının Hikayesi beni çok etkilemişti. Bu yazımda sizlerle Kapı Tokmaklarının Hikayesi'ni anlatacağım.

Cumalıkızık Kapı Tokmaklarının Hikayesi

Kapı Tokmaklarının Hikayesi

Bildiğiniz gibi kapı tokmakları veya halkaları evin dış kapısında bulunan ve gelen ziyaretçilerin bu tokmakları kullanarak ev sahiplerine geldiklerini haber vermek için kullanılır. Günümüzde bu yok ama eski zaman kapılarındaki tokmak sayısının neden iki tane olduğunu hiç merak ettiniz mi? Geleneklere göre bir eve gelen misafir kapı tokmağını çalışına göre karşılanıyormuş. Ev sahibi tokmak sesine göre misafirin kim olduğunu anlıyormuş. Biri büyük biri küçük olmak üzere her evin kapısında iki tane kapı tokmağı bulunmakta. Büyük olan kapı tokmağı kalın ve tok küçük olanı ise ince tiz bir ses çıkarıyor. Büyük olan tokmağı gelen erkek ziyaretçiler, küçük olanı da bayan ziyaretçiler çalarmış. Böylelikle kapı tokmağının sesi gelenin kadın mı yoksa erkek mi olduğunu ev sakinlerine haber veriyor. Bir bayan geldiyse kapıyı evin hanımı, bir adam geldi ise evin beyi kapıyı açıyor ve karşılıyor. Dedelerimizin gerçekten ne kadar naif ve hassas düşüncede olduklarını  gösteren muhteşem bir nezaket ve saygı örneği değil mi?

Cumalıkızık'da çekmiş olduğum bir fotoğrafımla Anadolu kapı tokmaklarının neden iki tane ve birbirinden faklı olduğunu dilim döndüğünce aktarmaya çalıştım..

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

3 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. gerçekten nasıl güzel hassasiyetler yitirdiğimiz bu değerlere şimdilerde sadece imreniyoruz sanırım ... :-?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (o) Bu yüzdendir onlara hayranlığımız..

      Günümüzde ise yoldan geçen araba bile yol kenarında yürüyenlere su sıçratmamak için yavaşlamayı düşünmekten aciz hatta bilerek ıslatmaya çalışmakta :-#

      Sil
    2. maalesef ... insan ''bize ne oldu böyle'' demekten alamıyor kendini ;(

      Sil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski