Geçtiğimiz günlerde Facebook Gruplarından Anadolu Fotoğraf Dergisi'nde bir fotoğraf severin merak ettiği konu üzerine bir yazı paylaşmaya karar verdim. Yazdıklarıma katılabilir veya reddedebilirsiniz hatta lütfen kendi bildiklerinizi de yorumda belirtiniz. Fakat ben de bildiğim kadarıyla soruyu soran kişiye yardımcı olmak amacıyla özet bir cevap yazmıştım.. Bu yazımda soruyu soran kişinin soruyu sorarken yüklediği fotoğraf ve soruyla birlikte benim yorumumdaki açıklamaya yer vereceğim. Umarım kimseleri sıkmam :)

Mavi gökyüzü fotoğrafı nasıl çekilir? Soru şu şekildeydi;
İyi geceler, bu fotoğraftaki olduğu gibi gökyüzünün normal, patlamadan çıkmasını istiyorum, ne yapmalıyım? Teşekkürler ..

Soru çok net değildi fakat anladığım kadarıyla sorulmak istenen şuydu; Çevrenin gölgeli bulunduğu ortamda fotoğrafta gökyüzü normal patlamadan mavi şekilde çıkarken çevremizin de fotoğrafta olduğu gibi normal pozlanmış şekilde çıkması mümkün müdür?

Gelelim benim o gönderideki cevabıma..
"Selamlar, bildiğim kadarıyla...(Naçizane)
Sanırım istediğiniz hem gökyüzü patlamasın hem de bu fotoğraftaki gibi yakın çevrenizin de normal pozlanmış olması. Erkan Karadayı'ya katılıyorum. HDR de deneyebileceğiniz gibi daha normal bir görüntü elde edebilmek için Erkan Beyin tavsiyesine (Erkan Beyin Yorumu: Işık ölçümünü sokaktan aldığınız ve gökyüzüne göre sokakta ışık az oldugu için gökyüzü parlak çıkmış, eğer hem gökyüzünü hemde sokağı aynı karede hem ışık patlaması olmasın hemde karanlık çıkmasın istiyorsanız bi -1 birde +1 de tripod üzerinde kadrajı bozmadan çekip fotoğrafı ps de işleyerek dengeli bir fotoğraf elde edebilirsiniz) uymanızı önerebilirim. Kendi uyguladığım ve fotoğrafta bende yer etmiş benimsediğim şeylerden biridir.

Mavi gökyüzü fotoğrafı nasıl çekilir örneği
Çünkü gözümle gördüğümü yansıtma çabası da vardır fotoğraf anlayışımda. Kadrajınızdaki kontrast farkına göre (farklı alanları çok farklı ışık şiddetine maruz kalması ile oluşan farktan bahsediyorum) çekeceğiniz fotoğraflar arasındaki pozlama farkı değişebilir, belirli bir stop farkı gözetmeliyiz denemez. Bilgiç Sema size geçen gece bu yöntemle oluşturduğum bir fotoğrafı sunacağım. Bu fotoğrafta asıl amaç köyümün yeni ışıklandırılmış camii minaresini çekmekti. Fakat minareye göre pozlama yaptığımda Geri kalan her şey karanlık çıkıyordu. Çevreye göre pozladığımda ise bu defa minarenin o güzel yeşil ışıklandırması patlıyordu. Ben de 2 fotoğrafla bunun üstesinden gelmeye çalıştım. Konu da buyken hazır sizlerle paylaşmak istedim.
Yoruma yükleyeceğim fotoğraflar hangi fotoğrafları kullandığımı ve sonucu gösteriyor. Sonuç fotoğrafı için de linkleri ziyaret edebilirsiniz." şeklindeydi.

Fotoğrafı layerlarla (katmanlarla) işlemek benim fotoğraf düzenlemede çok sık kullandığım bir şey. Doğru ve başarılı yapılabilirse inanılmaz sonuçlar alabiliyorsunuz. Kendim iyi yapıyorum demiyorum ve demem asla fakat iyi yapmaya çalışıyorum diyebilirim. Düşünsenize, hatta öyle hayal etmenize bile gerek yok. Daha önce belkide tarif edeceğime yakın bir fotoğraf gördünüz. Hani gün batımına doğru çekilmiş bir fotoğraf ve fotoğrafçının kadrajında çiçekler dolu. O anı hayal ediniz. Gün batımını seyrederken gözünüz bir taraftan da çiçeklerin orada olduğu görebilecek kadar çevrenizi aydınlık görebilir değil mi? O an gün batımı tonlarında görebilirken aynı zamanda çiçek detayını hissedecek kadar etrafınızın yeterli aydınlıkta görebilirsiniz. İşte bunu fotoğraf makinesiyle tek bir fotoğraf çekerek elde edebilmek malesef mümkün değildir. Çünkü fotoğraf makinenizi ne tarafa çevirirseniz makineniz size o tuttuğunuz taraftaki algıladığı ışığa göre bir ölçüm yapacak ve pozometrede ona göre bir değer verecektir. Bu yüzden de kadrajdaki aydınlık yere göre normal bir pozlamada aydınlık kısım normal pozlanmış çıkarken biraz gölgelerde kalan kısımlar karanlık çıkacaktır. Tam tersi, karanlık yere göre pozlarsak da ortamda aydınlık olan kısımlar kadrajda patlayacaktır. Bahsettiğim şekilde ben ve benim gibi fotoğraflarını farklı pozlamalardan elde ettikleri fotoğraflarla bu şekilde düzenlemede bulunanlar gözümüzle görebildiğimizi fotoğrafa yansıtma adına çalışıyorlar diyebiliriz..

Gözün Gördüğü gibi Fotoğraf Çekme - Nasıl Çekilir?
Yorumda da bahsettiğim gibi aslında bunun için HDR (High Dynamic Range) denilen teknik kullanılıyor. Fakat HDR elde edilmesini sağlayan programlarla çok abartılı sonuçlar çıkabiliyor. Ben fotoğrafı HDR yapsam da zaten uygun dozlarda yapıyorum. Gözle gördüğüm gibi bir fotoğraf elde edebilmek başarılı bir HDR ile de mümkün fakat ben çoğu zaman HDR kullanmıyorum çünkü bazı fotoğraflarda doğallığı az da olsa kaybetmek istemiyorum. Belki bu yazıda HDR ve bu uyguladığım yöntemler hakkında çok ayrıntılı şekilde bildiklerimi aktarmadım fakat bir gün belki o konularda da naçizane paylaşımlarda bulunabilirim..

Yazımı, ikinci ekran görüntüsünde görmüş olduğunuz yoruma eklediğim o anda hazırlamış olduğum örnekle sonlandırıyorum.. Umarım okurlarımızı sıkmamışızdır..
Tekrar görüşmek dileğiyle..

Gözün Gördüğü gibi Fotoğraf  Çekme - Nasıl Çekilir
Gözün Gördüğü gibi Fotoğraf  Çekme - Nasıl Çekilir

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

2 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Gayet faydalı bir yazı. HDR ile ilgili devam yazıları da faydalı olabilir. Bekliyoruz Mustafa hocam. Ayrıca yukarıdaki bilgilere ek olarak fotograflardaki renk ve ışık patlamalarını daha kolay kontrol edebilmeyi öğrenebilmek için histogramlarla çalışmakta çok faydalı olacaktır. Yazıyı okuyan arkadaşlara bir küçük tiyo da bu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim eksik olmayın :)
      Yazabilecek çok şey çıkar fotoğraf konusundan, vakit buldukça naçizane bu konulara da değinmek isterim. Histogram kullanımı konusunda çok haklısınız ve buna da değinilmeli. Hatta Photoshop'ta bir fotoğrafı açıp CTRL+M kısa yolu histogramı açıp nerelerde patlama var hangi bölgeler karanlık kalmış ona nasıl bakılır gibi basit ama çok bilinmeyen konular da dahil herkes bildiklerini birer yazıda paylaşabilir. Yazdığımız yazılara yapacağımız yorumlarla yazıları daha çok besleyebiliriz. (o)

      Sil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski