Herkese merhabalar,
Bu yazımda, başta Foto Blog Yazar'da yazar olanlara/olacaklara ve bu başlığı okuyacak herkese faydalı olabileceğini umduğum özet bilgiler vermeye çalışacağım. Bu bilgileri dikkate aldığınız taktirde blog yazılarınızın okunurluğu da muhtemelen artacaktır. 

SEO nedir?

Öncelikle yazının başlığında da yer alan SEO kelimesinin anlamı nedir bilmeyenlerimiz için bunu açıklayalım. SEO aslında İngilizce bazı kelimelerin kısaltılmışıdır. Açılımı Search Engine Optimization olan SEO kelimesinin Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonudur. Sitelerin veya site sayfalarının arama motorlarında üst sıralara çıkabilmesine yönelik yapılan çalışmaları kapsar.

SEO sayesinde blog yazılarınız daha çok okunsun ister misiniz?

Böyle bir soruya gelecek cevapların evet olduğunu şimdiden duyar gibiyim. Ben SEO konusunda belki bir hiçim fakat bu konuda çeşitli kaynaklar taradım. Bana bu konuda her zaman destek veren çok sevdiğim bir ağabim olan Hasan YILDIZ 'ın yanında Seo Hocası ve diğer SEO hakkında bilgi veren sitelerden elde ettiğim bilgileri bir özet şeklinde yazmaya karar verdim.

Yazı başlığınız konuyu özetler ve tanımlar nitelikte olsun

Yazdığınız yazılar için kullandığınız başlıklar, hem ziyaretçileriniz için hem de arama motorları için yazı sayfanızın konusu hakkında en önemli ipucudur ve yazı içeriği hakkında bilgi verici niteliktedir. Arama sonuçlarında yazı başlığınıza tıklayarak yazınızı okumaya gelen ziyaretçi aradığı şey hakkında bilgi alabilmek ister. Eğer yazı başlığınız, içeriğiniz ile ilgili yani yazı içinde kullandığınız konuyu anlatan anahtar kelimelerden oluşuyorsa hem Google gözünde iyi bir yer alır hem de okurlarınız memnun kalır.

Doğru yazı başlığı ve açıklaması oluşturun

Arama motorlarında çıkan sonuçlarında ziyaretçi adaylarının gözüne takılan ilk bölüm şüphesiz başlık bölümüdür. Daha sonra göze çarpan bölüm ise başlığın hemen altında bulunan açıklama bölümüdür. Kullanıcıların dikkate aldığı bu açıklama kısmını arama motorları da dikkate alır. Açıklama kısmı da en az yazı başlığı kadar tıklanma oranına etkisi açısından önemli bir bölümdür. Aşağıdaki görselde Google'da "Foto Blog" araması sonucunu bulunmaktadır. Gördüğünüz üzre başlığınızda ve açıklama bölümünüzde yazınızı  anlatan kelimeler koyu ile gösterilmektedir. Yazı başlığı ve açıklama kısmında yazınızı anlatan anahtar kelimeleri geçirmeniz, arama sonuçlarında var olmanıza yardımcı olmaktadır.

SEO'da Açıklama (Meta Description) önemi - Foto Blog

Blogger.com'da Yazı Başlığı (Title) ve Açıklama (Description) Nasıl girilir?

Bu konu bu yazımın belkide en can alıcı bilgilerini içeriyor.. Çünkü bu kısımda Yazı başlığı (Title) ve Açıklamanın (Desription) karakter limitlerinden ve blogger.com'un ücretsiz hizmeti blogspot uzantılı bloglarda nasıl uygulanır bundan bahsedeceğim.

Çeşitli kaynaklarda bu değerler ufak farklılıklar göstermekle birlikte;
1) Başlık (Title) Tamamı büyük harflerden oluşmamalı (Kelimelerin ilk harflerinin büyük olması uygundur)
2) Yazı İçeriği Yazınız en az 250 kelimeden oluşmalı
3) Başlık (Title) En Az 3 Kelimeden Oluşmalı
4) Başlık (Title) uzunluğu minimum 10 Karakter (10 karakterden kısa başlıkları Google hiç sevmiyor), maksimum ise 70 karakter aralığında olmalıdır.
5) Açıklama (Meta Description) minimum 70 Karakter, maksimum 160 karakter aralığında olmalıdır.
6) Her sayfanız birbirinden farklı başlık ve açıklamalara sahip olmalıdır.
7) Linklerinizin de anlaşılır ve okunur şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Nasıl ki yazı başlığı ve açıklama kısmında sayfayı açıklayıcı kelimeler kullanıyorsak yazı linkini oluştururken de aynı özeni göstermeliyiz. Ziyaretçiler de tarayıcınızın URL kısmına baktığında yazının ne ile ilgili olduğunu anlayabilir ve hatta akılda kalıcı olduğu için de yazınızı tekrar ziyaret edebilir.
Örnek bağlantı; http://fotoblogyazar.blogspot.com/2013/05/o-sandalye-bos-artik.html

Aşağıda Blogger.com'da Yazı Başlığı (Title) ve Açıklama (Description) bilgi girişlerinin nasıl yapıldığını ekran görüntüleriyle açıklamaya çalıştım.

Blogspot Yazı Başlığı (Title) ve Açıklama (Description)

Bütün bu bahsettiklerim, SEO konusunda edindiğim bilgilerin bloğumuz için gerekli gördüğüm kısımlarıdır. Bunlar belki küçük hap bilgiler fakat umarım bu bilgilerle Foto Blog Yazar'ın ve diğer blogların daha iyi yerlere gelebilmelerine bir nebze olsa katkıda bulunabilirim.. Diğer paylaşımlarda görüşebilmek dileğiyle..
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

8 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık. Artık SEO olmazsa olmaz konulardan biri bir websitesi için. Eğer zamana yayarak kaliteli bir SEO yapılırsa siteler çok iyi yerlere gelir. Yani SEO bir anda değil zamanla sonuç verir. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim Ümit Bey :) Umarım keyifle okumuşsunuzdur.. (c)

      Sil
  3. faydalı ve anlatımı pratik, teekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkate alıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  4. güzel faydalı yazı olmuş

    YanıtlaSil
  5. güzel yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski