Uyku, insan sağlığı açısından vaz geçilmez bir ihtiyaçtır. Ben de bugün Uykusuz Kalmanın İnsan Üzerindeki Etkilerini sık sık yaşayan biri olarak bu konuyu ele almaya karar verdim. İnternette edindiğim bilgiler doğrultusunda da yaşadıklarımı harmanlayarak siz okurlarımızla paylaşmak istedim.

Uykusuzluğun insan üzerindeki etkileri nelerdir ve insanı nasıl etkiler?

Bilmem sizin de başınıza gelmiş midir? Benim çok sık yaşadığım bir şeydir; sabahlara kadar uykusuz kalıp da bir de işe gitmek (ya da yapılması gereken görevler) üzre sabahın köründe uyandığımızda kafamız zonklar ya, işte beni bu yazıyı yazmaya iten neden bu konuda sağlığım için endişe etmemdir. Bilgi toplayıp sizinle paylaşma yolunu açan uykusuzluğun insan sağlığı üzerindeki etkilerini merak etmemdir.

Eğer uyku için yeterli zaman ayrılmazsa uykudan yoksun olduğumuz gibi gün içerisinde uykulu olmanın da dezavantajlarını yaşıyoruz. Kişide düşünmeyle ilgili sorunların yanında yeni bilgileri öğrenme de yavaşlıyor. Böylesine uykusuz geçirdiğiniz bir gününüzü düşündüğünüzde gerçekten de berbat bir gündü diye tarif edebileceğiniz gibi olmuyor mu? Uykusuzluğun sağlığa zararları oldukça fazlaymış. Solunum bozukluklarından tutun da, ciddi bilişsel ve bedensel bozulmalara neden oluyor. Kalp ve hormonal hastalıklar da cabası..

Uykunun insan hayatındaki önemi

Uykunun Önemi - Uykusuzluğun Zararları
Fotoğraf Kaynak: haber7.com
Uyku kişinin yaşamı boyunca belleğini verimli kullanabilmesi için büyük öneme sahiptir. Uykusuz kalındığında vücudun işlevleri de bozuluyor bunları temel olarak şöyle sıralayabiliyoruz; bellek, soyut düşünme, dil kullanım becerisi ve olayları değerlendirme gibi bilişsel fonksiyonlardır. Geç saatlere dek uykusuz kalmak bir süre sonra kişide yukarıda bahsettiğim gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor bunlardan biri de bellek sorunlarının oluşması oluyor.

Sağlıklı uyku saatleri

Çoğumuzun bildiği gibi bir insanın gününü verimli geçirebilmesi için 8 saat uyuması gerekiyormuş. Elbette ki tıbbın dahi uyku hakkında bilmediği çok şey var fakat gelişen teknoloji ve bilim sayesinde bunlar bir bir gün ışığına çıkıyor. Bunlardan ilginç sayılabilecek fakat üzerinde bir çok şey söylenebilecek Uykunun Evreleri konusu da var. Bu konu uzadıkça uzayacağı için Uyku Sürecine girmeyeceğim.

Uyku sağlığının yaşla ilişkisi ve sağlıklı uyku süresi

Konu ile ilgili okuduğum sitelerden uyku sağlığının yaşla ilişkisinden de bahsediliyordu. Edindiğim bilgileri ışığında söylemem gerekirse. İnsanın uyku süresi yaşla birlikte değişiyor ve herkesin uyku süresi de kendine has oluyor. Kimi için günde 12 saat ancak yeterli olurken kimi için ise 4 saat uykuya ihtiyaç duyabiliyor. Aslında bir yetişkinin normal ortalama uyku süresi 6-8 saat arası değişebiliyormuş. İlerleyen yaşla birlikte ihtiyaç duyulan uyku süresi de azalıyormuş. Sanırım bu yüzden yaşlılarımız erken yatıp çok erkenden uyanabiliyorlar :)

Kişinin ihtiyacı olan uyku süresi nasıl hesaplanır?

Kişinin ihtiyacı olan uyku süresinin hesaplanmasıyla ilgili edindiğim bilgilerde ilk kez duyduğum terimlerden olan “Uyku Bankası" ve "Uyku Borcu"nu açıklamaya çalışayım.
Uyku Borcu: Kişi uyanık olduğu her iki saat için bir saatlik uykuya ihtiyaç duyuyor. Buna da Uyku Borcu diyebiliriz.
Uyku Bankası ise gün boyunca uykusuz kalınan her saat için uyku borcunun biriktiği banka oluyor :)

Yazıma son verirken uyku eksikliğinin yol açtığı sonuçlar hakkında bilgilerimin çoğunu sayesinde elde ettiğim Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda KORKMAZ'a teşekkür ediyor ve sizlere iyi uykular diliyorum.. :))

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski