Fotoğrafça Dair - Fotoğraf Sanatı
Fotoğraf Kaynak: kapakresmi.tr.gg
Fotoğraf kelimesinin birçok tanımı vardır. Kimileri anı dondurma, kimileri ışıkla boyama diye tanımlar. Bana göre fotoğraf kelimesinin en keskin tanımı sanattır. Bu tanım kişiden kişiye göre değişmektedir. Önemli olan kişinin nasıl tanımladığıdır.

Günümüzde on binlerce fotoğraf çeken insan vardır. Kimileri gerçekten çok güzel fotoğraflar çeker, kimileri de ne kadar istese de başarıyı yakalayamaz. Öncelikle fotoğrafçının ufku geniş olmalıdır. Yaratıcı zekası ve farklı bakış açısı olmalıdır. Herkesin gördüğünü farklı açılardan görmeyi bilmelidir. Hayal dünyası geniş olmalıdır. Bu özelliklere sahipse neden başarı sağlayamasın ki?

Kendinizi diğer fotoğrafçılardan farklı göstermek istiyorsanız yapacaklarınız çok basittir. Eğer herkes gibi siz de Kız Kulesi'nin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, çekin. Herkes Kız Kulesi'ni çekiyor, biz başka şeyler çekelim diyenler olacaktır aranızda. Siz yine de Kız Kulesi'ni çekin. Ama nasıl çekeceksiniz? İşte burada kendinizi diğer fotoğrafçılardan farklı kılacak duruma getirmelisiniz. Bunu nasıl mı yapacaksınız? Çekeceğiniz nesneyi veya yeri önce farklı açılardan kontrol edin. Hangi açıdan çekince daha güzel fotoğraf olur diye sorun kendinize. İstediğiniz açıyı bulamadıysanız, bu sefer herkesin çektiği açıdan çekin, ama tek bir farkla. Çekeceğiniz yeri veya nesneyi daha önce hiç denenmemiş bir teknikle çekin. Çoklu Pozlama Tekniği ile çekin, veya Zoom In-Out Tekniği ile çekin, veya başka bir teknikle. İşte bu sefer fotoğraf size daha farklı gelecektir. Daha güzel fotoğraflar yaratmak istiyorsanız mutlaka doğru ekipmanları kullanmayı deneyin. Doğru ekipmanları kullanmadığınız takdirde ne kadar deneseniz de istediğiniz fotoğrafı elde edemeyebilirsiniz.

Fotoğrafınızı çekmeden önce küçük bir beyin fırtınası yapın. Bu, size fotoğraf çekerken çok fayda sağlayacaktır.

Fotoğraf çekmenin zamanı yoktur. Bir anı dondurmak istediğinizde o an tekrar gelmeyebilir. Bu yüzden mutlaka yanınızda sürekli fotoğraf makinenizi taşıyın. Sanki sizin eksilmez bir parçanızmış gibi görün onu. Mutlaka ama mutlaka tripod taşıyın. Profesyonel fotoğrafçıları amatör fotoğrafçılardan ayıran en önemli fark budur. En iyi fotoğrafçılar bile fotoğraflarını tripod yardımıyla çekerler. Fotoğraf makinenize zaman ayırın. Onu çocuğunuz gibi görün. İyi bir fotoğrafçı fotoğraf makinesini çok iyi tanımalıdır.

Başkalarının çektiği fotoğraflara bakın. Neyi, nasıl, hangi açıdan, hangi teknikle çekmiş iyice süzgeçten geçirin. Baktığınız fotoğraflar sizin ufkunuzu açacak, çekimlerinizde sizlere farklı bir bakış açısı sunacaktır. Herkes aynı fotoğrafı çekebilir, ama herkesin çektiğini siz farklı bir şekilde çekerseniz fark yaratırsınız.

Susan Sontag'ın Fotoğraf Üzerine adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim. Bu kitabı okuduktan sonra fotoğrafa dair tüm düşünceleriniz kafanızda belirginleşecek ve fotoğraf hakkında çok farklı bir bakış açısına sahip olacaksınız.

* Bu yazıyı kendi deneyimlerimden yararlanarak ve fotoğraf çekmeye yeni başlayanların faydalanması için yazdım. Sizin de eklemek olduğunuz bir şey olursa yorum bölümüne yazabilirsiniz.


Tuna Özkurt
www.kameramdanyansiyanlar.com

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

1 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Güzel bir paylaşım olmuş Tuna Bey, bir solukta okudum. (o) (h) (c)
    Herkesin çektiği bir şeyi kendi kadrajımızla farklı teknikler kullanarak çekmeyi deneme düşüncenize katılıyorum. Ben de öyle yaparım fakat o anda denemeye değer gördüğüm tenkik yok ise oradan daha önce çekilmiş fotoğrafların en iyisini çekmeye çalışırım.. Pozlamasıyla, özgün bakış açısıyla, vs.. Zaten önemli olan da göz değil mi.

    Selamlar..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski