Çaresizlik. Son zamanlarda herkesin her bedenin ve her ruhun aşağı yukarı bu illete sağlandığı yegane durum. Bir Çaresizlik var elinde olmayan altından istesen de kalkamadığın, bir de bu illetin öğrenilmiş olanı var, öğretilmiş olanı. 

Normal şartlarda içinde bulunduğun durumdan kurtulabilmek senin elindedir. Sana derler ki; "Off çok zor bir durum Allah yardımcın olsun. Gerçekten zor inşallah kurtulursun bu durumdan." gibi telkinlerde bulunurlar. Burada sana çaresizliği öğretmeye başlarlar. Çıkmaz bir duruma düşen kişi zaten bunları düşünüyor ve içinden temennisi de bu zaten. İnşallah kurtulurum temennisi. 

Çaresizliğin içindeyken bir de size "Anlatmak istersen dinlerim" ciler çıkar karşına. Anlatırsın anlatırsın anlatırsın sonunda ağzından o tüm insanlığın arkasına sığındığı müthiş söz dökülür ağzından. "Allah yardımcın olsun. Ölümden başka her şeye çare var" sözü. Bu sözde aynı şu söze benziyor. Sen her şeyi yap yanlış doğru ayıp ayıp değil ayırma sonra da "O benimle Allah arasında" de çık işin içinden. Derdin içinde o an çaresizlikle boğuşan kişi zaten çözüm bekliyor. O kişi zaten anlatsa da anlatmasa da senden bir şey çıkmayacağını yardım elinin artık insanlar arasında uzanmadığını oda biliyor. Neden o insanın çaresizliğine birde depreşme ekliyorsun ki? 

Burada içinde bulunulan durumdan kurtulmanın yegane çaresi yine biz oluyoruz. Nasıl mı? Milletin sana kendi yüzünün yansıması olan yapamazsınları dinlemeden. Ben yapamam demeden. Her zaman başarmak istediğin ne ise başardığında o sahneye çıkarken sana da mutlaka bir yer ve takdir vardır. Belki içine düştüğün durum seninle başlamıştır belki istemesen ama bundan kurtulmak ve yeniden başlamak yine senin elinde. Yani her şey yine seninle başlar

Başkaları yaptı ben neden yapamadım deme. Sen başkalarından farklı olmasan içinde bulunduğun çaresizlikte olmazsın demekki birşeyleri denemişsin ki adına çaresizlik denen geçici bir durumun içindesin. Sende yapabilirsin. Unutmayalım. Ahmet Şerif İzgören'in dediği gibi "Bedava peynir sadece fare kapanında olur" Mücadele ruhumuz tükenmişse Oxford'da master yapmanın anlamı yok sıfır. Öğrenilmiş çaresizliği ve etrafının sana vermediği desteği yada verdiği yanlış desteği unutalım ne gerekiyorsa en iyisini yapmaya çalışalım. 

Unutma!! "Öğrenilmiş Çaresizlik Cesaretini Döver!" 

Fotoğraf ve Yazan : Saygın ERTEN 

Twitter : @sayginerten

İnstagram : @sayginerten
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

2 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

  1. Herkes kendini o kadar durumu hemen kabullenip kabullenip zorlukların üstüne gitmemeye şartlamış ki pes etmeye yer arıyor.. :-#

    Zevkle okudum, elinize sağlık.. (h)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Mustafa BAŞARAN. Mücadele ruhu yok ise eğer hayat insan için biymiş demektir. Teşekkür ederim. :)

      Sil

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski