Selamlar herkese..

Uzun Pozlama - Metin Burak KINACILAR
Uzun pozlama yani İngilizce tabiri ile "long exposure" tanım itibariyle Uzun pozlama benzer bir şekilde karanlık bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre aktarılmasıdır. Ya da aslında uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissinin, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarımı olarak da ifade edebiliriz.

 Uzun pozlama tekniğini gece çekimlerinde kullanılması daha uygun olacaktır. Ancak illa gece olması önemli değildir gündüz de uzun pozlama yapabilirsiniz.

Uzun pozlama yaparken en önemli konulardan birisi enstantane hızıdır. Enstantane hızlarını 30sn ile 1/8000 aralığında ele alırsak (detaylarını enstantane hızı yazısında ayrıntılı bulabilirsiniz) uzun pozlama aşamasına gelmiş ve artık ışığın azaldığı elde çekim sınırı genel olarak 1/15 gibi ifade edilmektedir.Uzun pozlama (long exposure) nedir sorusunun cevabını verebilmek için pozlama süresine yani enstantane hızına ve enstantane hızının fotoğrafı nasıl etkilediğine bakmamız gerekecektir.

Uzun Pozlama - Metin Burak KINACILAR
-Uzun pozlama insan gözünün göremeyeceği yani ateşin izi suyun ruhlaştırılması ve/veya araçlarının sadece farlarının ip gibi uzaması şeklinde ortaya çıkar. Çok beğenilen bir yöntem olup tüm fotoğrafçılar arasında favori çekim tekniklerindendir. Şahsen benim özel ilgi gösterdiğim bir alandır.- Ancak bu tip fotoğraflar elde etmek için, DSLR makinanızı ve ışığı iyi okunması gerekmektedir.

-Mutlak şekilde gerekli olan aletlerin başında tripod (3ayak) ve var ise kumanda ( yok ise saniye üzerinden
pozlama) gerekmektedir. Makinanın sarsılmalara karşı korumak gerekmektedir. Ayrıca bu tip çekimlerde
Makina üzerindeki IS (Canon) ve/veya VR (Nikon) titreme özelliğinin kapalı tutulması gerekmektedir.
-Son olarak gündüz (aşağıdaki örnekte olduğu gibi) nehir, akarsu yada deniz çekimlerinde uzun pozlama
uygulanması yapılacak ise ND filtre gerekmektedir. Çünkü 10 - 20 - 30 saniye gibi makinayı ışığa teslim edecek durumlarda ISO'nun en kısık seviyeye getirilmesi Diyaframin ise mümkün oldukca F16 üzeri tutulması gerekmektedir. Nd filtreler ise makinaya güneş gözlüğü gibi etki yaratmaktadır.

Uzun Pozlama Çekimler için Bazı Önemli İpuçları

1. Öncelikle bulanık olabilecek bir uzun pozlamanın önüne geçmek ve görüntüyü sabitlemek için mutlaka tripod kullanmalısınız.
2. Deklanşöre basmak ve çekimi yapmak için mutlaka uzaktan kumanda kullanın. Böylelikle elinizle yaratacağınız titreşimin önüne geçmiş olursunuz.
3. Işığı tutmak için filtreler kullanın. Özellikle Neutral Density fitreler (ND) farklı stoplarda ışığı azaltmaktadırlar.
4. Uzun pozlama yaparken F değerini yükseltin ve kısık diyaframda çekim yapın. ISO’yu minimum seviyede tutmaya çalışın.
5. 30 saniye ve üstü uzun pozlamalar için “Bulb” modu kullanın. “B” Bulb mod sayesinde istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz.
6. Pozlama ne kadar uzun olursa fotoğrafta o kadar gürültü ortaya çıkacaktır. Gürültüyü azaltmak için RAW (ham) formatta çekim yapın. Böylelikle Lightroom ve Adobe Camera Raw gibi programlarda çektiğinizRAW format fotoğrafı işleyerek gürültüyü en aza indirebilirsiniz.
7. Mutlaka hava kararmadan önce çekim yapacağınız noktada konuşlanmaya çalışın. Böylelikle karanlığa doğru kadrajınızı ayarlamak yerine hava kararmadan önce fotoğrafını çekeceğiniz alanı doğru bir açıyla görmüş olursunuz.
8. Ve çekim esnasında titreşim yaratmaması ve çektiğimiz karelerde netlik kaybına yol açmaması için IS ve/veya VR (Vibration Reduction) titreşim azaltma özelliğini mutlaka kapatmalıyız.

Uzun Pozlama - Metin Burak KINACILAR
İhtiyaç olan ekipmanları aşağıda sıralamak lazım:
* Tripod: Yanınızda mutlaka olmalıdır. Tripodsuz çekim yapmayı bence aklınızdan bile geçirmeyin.
* Mutlaka iyi bir ND FİLTRE alınması şartı vardır. Aksi halde tüm emekleriniz heba olabilir.
* Geniş açı ve/veya Telephoto lens: Ekipman olarak elinizde varsa ikisini de yanınızda bulundurmanızda fayda var. Merak etmeyin elinizdeki kit lensleriyle bile güzel kareler çekebilirsiniz. (Örneğin 18/55 - 18/135 gibi)
* Kablolu yada kablosuz kumanda: Kumandanız yoksa zamanlayıcı ayarlayıp gecikmeli çekim yapabilirsiniz. Aksi takdirde çekim sırasındaki deklanşöre basarken bile yarattığınız titreşim fotoğraflarınıza etki edecektir. * Batarya: Bataryanızı mutlaka kontrol edin. Dolu değilse doldurun veya yanınıza yedek batarya alın.
* Hafıza kartı : Batarya gibi hafıza kartınızıda kontrol etmenizde yarar var. Yedekli gitmek veya boş bir sd kartla çekime gitmenizde fayda var.

Uzun Pozlama - Metin Burak KINACILAR
Son olarak çekim yaparken mutlaka kadrajını iyi ayarlamanız makinanızı ND filtre takmadan ilk önce AF açık pozisyonda netleme yaptıktan sonra sırasıyla MF moduna almanız ND filtreyi takmanız ve yerin durumu ışığın etkisine göre pozlama sürenizi belirlemeniz gerekmektedir. Yandaki Örneğimde Osmaniye / Karaçay Şelalesinde çekmiş olduğum fotoğrafımda Bulb modunda 124 Saniye pozlama İso 100 F22 de pozlama ile almış bulunmaktayım.


Işığınız bol olsun..



Bugün Ne Öğrendim? Youtube kanalındaki fotoğraf çekim teknikleri video serisinin ilk videosu belki işinize yarayabilir.
Bugün Ne Öğrendim?
Fotoğraf Çekim Teknikleri | Diyafram, Enstantane, ISO ve Pozometre Nedir? - Fotoğraf Dersleri - 1



İlginizi çekebilecek diğer başlıklar;
Fotoğrafçılıkta Uzun Pozlama
Kaynak Camından ND Filtre ile Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?
Uzun Pozlama Tekniği Çekimleri için Önemli İpuçları
ND Filter - Neutral Density Filtre Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

1 Yorumlar

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Yorum Gönder

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski