Merhabalar, bugün sizinle merak ettiğim ve merakımı gidermek için kendi çabalarımla öğrendiğim ilginç bir şeyi paylaşmak istiyorum. Bir bilgisayar monitöründe birçok rengi görüyoruz fakat aslında bu ışık demetlerinin sadece 3 tane rekten oluştuğunu biliyor muydunuz?

Monitörümün bu denli yakın çekimi nasıl gerçekleşti?

Bunu öğrenmeyi nasıl başardın derseniz kısaca açıkalamak isterim.
Öncelikle monitörümden olabildiğince yakından bir görüntü yakalamam gerekiyordu. Ben de Extension Tube ( Uzatma Tüpü ) ile bunu gerçekleştirebileceğimi düşünerek birkaç deneme yaptım. Elde yaptığım bu çekimden bir kareyi aşağıda görebilirsiniz.

Bilgisayar monitörü hangi renklerden oluşur

CRT Monitörlerin Özellikleri

Bu tür monitörlerin bu özelliklerini ise şöyle özetleyebiliriz:

Renkli monitörlerde renklerin oluşması için üç temel renk ( kırmızı-yeşil-mavi ) kullanılır. Her renk için elektron tabancası içerisinde bir ışın demeti oluşturan eleman vardır. Aynı zamanda ekran yüzeyi de üç ayrı renkten oluşan fosfor tabakasından oluşur. Bu tabakalar delikli bir maskenin arasından aydınlatılır. Hassas bir şekilde ayarlanan bu deliklerde her renge ait ışın demeti sadece o renge çarpar.

Monitördeki her nokta üç ayrı renkteki fosfor damlacığından oluşur. Bu üç fosfor damlacığı bir araya gelerek “pixel” leri oluşturur. Birbirine en yakın aynı renkteki iki noktanın merkezleri arasındaki uzaklığa “dot pitch” denir. Nokta aralığı anlamına gelen bu ifadenin bu günkü değerleri 0.24 mm ile 0.28 mm arasında değişmektedir. Bu değerlerin küçük olması görüntü kalitesinin artması anlamına gelir.

Özetle

Belki bu anlattıklarımdan çıkarımımı biraz tuhaf bulacaksınız ama bu merakım bana şunu daha iyi analamamı sağladı. Hayatta karşılaştığınız çok basitmiş gibi duran şeyler belkide gördüğünüzden çok farklıdır ve bu farklılıkları yeterince içine girmediğinizde göremezsiniz. Hayatı anlamanın zorluğu da belkide bundandır...
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız..

Yorum Yap

Yorum yazabilmek için:
Yorumlama biçimi seçeneklerinden profil üyeliğiniz yoksa; Adı/URL profilini seçip kendi belirlediğiniz isimle URL kısmını boş bırakarak yorum yazabilir ya da Anonim profili seçeneği ile isimsiz olarak yorum yapabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski